Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Protesten? Die bezweer je met een politiemacht en gratis vlees

tactiek - Duizenden Moskovieten demonstreerden de afgelopen weken voor eerlijke gemeente-raadsverkiezingen op 8 september. Ook voor vandaag staan er weer protesten gepland. Vier tactieken van de autoriteiten om zich te verweren.

Protesten? Die bezweer je met een politiemacht en gratis vlees

Oproerpolitie maakt het betogers in Moskou onmogelijk te demonstreren voor vrije gemeenteraadsverkiezingen. Afbeelding: AFP

Duizenden Moskovieten gingen de afgelopen weken de straat op om eerlijke gemeenteraadsverkiezingen te eisen op 8 september. Vrijwel alle oppositiekandidaten zijn daarvan uitgesloten. Ook voor zaterdag staan er weer demonstraties gepland. Vier tactieken van de autoriteiten om zich te verweren tegen het groeiende verzet.

1 Zorg ervoor dat de oppositiekandidaten reeds voor de betogingen – al dan niet goedgekeurd door de autoriteiten – worden opgepakt.

Of het nou gaat om grote figuren als Aleksej Navalnyj (zit al voor de dertiende keer een celstraf van dertig dagen uit) of mindere goden als Ilja Jasjin en Dmitri Goedkov, allemaal werden ze aangehouden en kregen een aantal dagen celstraf opgelegd. De enige vrouw van formaat, Navalnyj’s medewerkster en advocate Ljoebov Sobolj, hoefde als enige niet te zitten, omdat ze ...