Onderaannemers AZ-stadion blunderden al vaker

Print
Onderaannemers AZ-stadion blunderden al vaker

Afbeelding: Sem van der Wal/AD

Onderaannemers die betrokken waren bij de bezweken dakconstructie van het AZ-stadion gingen in het verleden al vaker in de fout. Zo was een deel van hen ook betrokken bij de bouw van de parkeergarage in Wormerveer, die vorig jaar september instortte. ‘Van al het rekenwerk dat ik doe zal 99 procent in orde zijn’, reageert een van hen.

De aannemers waren ook verantwoordelijk voor het dak van de Hornbach-bouwmarkt in het Zuid-Hollandse Wateringen, dat op oudjaarsdag 2005 deels instortte. Hier begaf een van de lasverbindingen het, net als bij het stadion en de parkeergarage. ‘Meerdere slechte lasnaden’ moesten in Wateringen worden versterkt.

Lees ook: Even wat lasfoutjes herstellen of stadion sluiten en slopen?

De Friese onderaannemers werkten in het verleden vaak samen met het inmiddels failliete bouwbedrijf Midreth. Zo waren ze begin deze eeuw ook betrokken bij de grootscheepse verbouwing van Stadion Galgenwaard, de thuishaven van FC Utrecht.

Verder duiken hun namen op bij een blunder bij het in gebruik nemen van een fietsersbrug in Apeldoorn, in 2000. De brug werd verkeerd om tussen de beide landdelen geplaatst, een fout die overigens snel kon worden hersteld. Een van de aannemers werd door Midreth bovendien van de nieuwbouw van het Stedelijk Museum in Amsterdam afgehaald.

Onderaannemers AZ-stadion blunderden al vaker
Foto: ANP

Wormerveer

NH Nieuws meldde vrijdagavond al dat een aantal Friese onderaannemers bij zowel het AZ-stadion, de parkeergarage in Wormerveer als de bouwmarkt in Wateringen betrokken zijn geweest. Het gaat onder meer om constructeur Romkes B.V. uit Sint-Nicolaasga, het inmiddels failliete Jan de Roos Montage uit Lemmer en staalfabriek Hardstaal, ook uit Lemmer en ook bankroet.

De parkeergarage boven een supermarkt in het Noord-Hollandse Wormerveer stortte vorig jaar gedeeltelijk in. Als door een wonder vielen daarbij geen slachtoffers. Onderzoek wees uit dat de garage instortte nadat de lasverbindingen van de stalen ligger die de uitrit ondersteunde, bezweken. Ook het dak van het AFAS Stadion van AZ stortte in door ‘falende lasverbindingen’, concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid gisteren na een eerste onderzoek.

Teruggefloten

De bouwers werden tijdens de bouw van de parkeergarage in Wormerveer door bouwtoezicht een aantal keer ‘teruggefloten’ over de staalconstructie. In 2010 zorgde ‘gestuntel van de staalmonteur’ zelfs tot een volledige bouwstop.

Romkes B.V., werd in 2009 ook van de bouw van het Stedelijk Museum in Amsterdam afgehaald. De berekeningen van de staalconstructie van de ‘badkuip’ (het gedeelte onder de grond) van de prestigieuze nieuwbouw van het museum riepen zoveel vragen op, dat Romkes door hoofdaannemer Midreth van het project af werd gehaald. Schadepost: 3,5 miljoen euro, blijkt uit het eindrapport van de evaluatiecommissie die het bouwproces van het museum onderzocht.

Zwartepiet

Simon Romkes zegt in een reactie tegenover deze website dat het onterecht is dat zijn bedrijf nu de zwartepiet toegespeeld krijgt. ,,Als je een staalbedrijf de opdracht geeft iets te lassen en ze kunnen dat niet maken, dan moeten ze mij bellen dat vertellen. Maar als ze dat niet doen, wat kan ik daar dan nog aan doen? We zouden dat misschien moeten controleren, maar daar heb je de middelen ook niet altijd voor.” Maar, stelt Romkes. ,,Het zijn steeds lasfouten geweest, in al die onderzoeken ben ik nooit veroordeeld.”

Of de Friese constructeur niet geschrokken is van de opeenstapeling van incidenten? ,,Tja. Moet je luisteren: ik doe dit al 35 jaar. Dan kan het niet zo zijn, dat er niet eens wat misgaat. Van al het rekenwerk dat ik doe zal 99 procent in orde zijn. Dat mensen nu ineens allerlei verbanden gaan leggen, dat snap ik wel. Maar je moet eerst de feiten kennen voor je conclusies trekt.”

Onverdacht

Jan de Roos, eigenaar van het inmiddels failliete montagebedrijf uit Lemmer, wenste gisteren niet te reageren op vragen van deze website. De eigenaar van het eveneens bankroete Hardstaal, die de lasverbindingen voor zowel het AZ-stadion als de Hornbach in Wateringen zou hebben gemaakt, is vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Andries Broersma, hoofdingenieur bij het ontwerpen van het AFAS Stadion in Alkmaar, stelde tegenover deze website dat een lasverbinding uit een fabriek, zoals die gebruikt werd bij het nu ingestorte dak, een ‘onverdachte’ verbinding is. ,,Omdat dat soort bedrijven moeten werken volgens kwaliteitsstandaarden en certificering. Je gaat er blind vanuit dat het in orde is. Als dat in dit geval niet zo is, is dat heel kwalijk.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen