Aandacht voor klimaat in Weert en Ospel

Leren over klimaat en klimaatverandering.

Leren over klimaat en klimaatverandering. © Staatsbosbeheer

Wat kun je zelf doen om klimaatverandering tegen te gaan? Die vraag staat centraal tijdens de Klimaatdag op zondag 1 september bij Buitencentrum De Pelen in Ospel en NMC De IJzeren Man in Weert.

Rob Stikkelbroeck

De Klimaatdag heeft als titel ‘Wat een Weer’. Deze open dag staat in het teken van klimaatverandering en de effecten daarvan zoals hittestress, droogte, watertekorten en wateroverlast. Op beide locaties zijn diverse activiteiten en worden tips gegeven over wat mensen zelf kunnen doen om het klimaat te verbeteren. Entree is gratis.

Het programma bij Buitencentrum De Pelen is geschikt voor jong en oud. Er is een klimaatwandeling, een informatiemarkt en er zijn workshops van Pieter Bossemaere. Professor Broccoli komt op bezoek met zijn ‘Energetisch proefjeslab’ en er is muziek van Singersong op het Peelpodium.

Klimaatwandeling

Langs de rode route in De Groote Peel vertellen Peelgidsen over de effecten van de klimaatverandering op de natuur. Wat betekent de verandering voor dieren? Hoe meet je de kracht van de zon? Een stempelkaart is gratis verkrijgbaar bij de balie. Bij elk informatiepunt op de route is een stempel te verdienen bij een goed beantwoorde klimaatvraag. Een volle stempelkaart is een presentje waard in het buitencentrum.

Informatiemarkt

Wie nadenkt over een nieuwe aanleg van je tuin of meer wil weten over duurzame energie, kan een bezoekje aan de informatiemarkt met informatie over waterafvoer, hittestress, (zonne)energie en streekproducten. De markt staat bij de ingang van het Buitencentrum.

Workshop professor Bossemaere

Pieter Boussemaere weet als geen ander uit te leggen waar die verandering in het klimaat vandaan komt. Hij vertelt op een leuke en begrijpelijke manier waar we het met elkaar over hebben en vooral waar we het met elkaar over moeten hebben. In het tweede deel van de workshop richt Pieter Boussemaere zich op het publiek. Pieter vertelt wat je kunt doen zonder je leven compleet om te gooien. De workshops zijn van 12.00 tot 13.00 uur en van 14.15 tot 15.15 uur in het Amfitheater van De Pelen.

Peelpodium

Tussen de workshops door staan er vijf muzikanten uit Nederweert op het Peelpodium van de Pelen. Zij spelen, zingen en begeleiden zichzelf enkel op gitaar of keyboard. De voorstellingen zijn van 13.15 tot 14.15 en van 15.15 tot 16.15 uur.

Professor Broccoli

Professor Broccoli weet jonge bezoekers te boeien met thema’s als moleculaire transformatie, klimaatontbinding, zeespiegelcorrectie en energietransitie. Onder begeleiding van een ietwat theatrale professor die veel weet van duurzaamheid en enthousiast kan vertellen kunnen kinderen tegelijk spelen, leren en lachen. Gedurende de dag gaat professor Broccoli in op het thema energie.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee