Salpeterzuurlek Chemelot had ‘menselijke en technische’ oorzaak

© ANP

Een combinatie van ‘menselijke en technische’ oorzaken heef begin augustus geleid tot de lekkage bij salpeterzuurfabriek OCI Nitrogen op industrieterrein Chemelot in Geleen.

Laurens Schellen

Dat heeft de Chemelot-directie zaterdagavond in een verklaring laten weten. Vanwege de ontstane hinder en overlast biedt ze publiekelijk haar excuses aan.

Reconstructie

Het lek ontstond tijdens de voorbereidingen voor een herstart van de bewuste fabriek na een onderhoudsstop. „Daarbij is een lekzuurtank overvuld geraakt, waardoor een scheur in de dakrand van de tank ontstond. Het overvuld raken van de tank is veroorzaakt door een niet volledig gesloten omloopafsluiter in combinatie met gesloten drainafsluiters. Hierbij is salpeterzuur vrijgekomen en stikstofoxide die zich als een geel gekleurde rookwolk manifesteerde”, zo meldt Chemelot op basis van eigen onderzoek en een reconstructie van de gebeurtenissen. Die hebben in Zuid-Limburg voor overlast en - wat betreft de alarmering - flinke verwarring gezorgd.

Lees ook: Onderzoek naar inhoud NL-Alert berichten Chemelot

Gevaar

Van direct gevaar voor de volksgezondheid bleek overigens geen sprake, zo benadrukt ook Chemelot. Wel konden mensen last krijgen van prikkende ogen. Na ongeveer een uur was het lek gedicht. Vanwege het incident verstuurde de veiligheidsregio een NL-alert om inwoners in de wijde omtrek te waarschuwen. Ook ging op een groot aantal plaatsen in de regio een luchtalarm af. Veel mensen reageerden daar echter niet of nauwelijks op, hetgeen burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen flinke zorgen baart. De lokale politiek heeft direct na het incident opheldering geëist over de gang van zaken en de wijze waarop de voorgeschreven veiligheidsprocedures zijn nageleefd.

Kritiek

Chemelot voert een verklaring aan voor de veelgehoorde kritiek, ook van deskundigen, dat de publieke informatievoorziening na de eerste alarmering traag op gang kwam. „Dat heeft ermee te maken dat gasploegen metingen moeten verrichten van de concentraties vrijgekomen stof op diverse locaties, zowel op als buiten het terrein. En dat kost tijd.”

Lees ook: Sittard-Geleen wil discussie over veiligheid na Chemelot-incident

Maatregelen

De Chemelot-directie zegt er ‘alles aan te doen’ om een dergelijk incident in de toekomst te voorkomen. „De gang van zaken ten aanzien van het ontstaan van het incident alsmede de communicatie en alarmering worden grondig geëvalueerd met betrokken partijen. Daar waar nodig worden maatregelen genomen.” Om welke maatregelen het (mogelijk) gaat, is onduidelijk.

.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee