Dorp en luxe hotel Gran Canaria ontruimd na nieuwe bosbrand

Print
Dorp en luxe hotel Gran Canaria ontruimd na nieuwe bosbrand

De harde wind wakkert de bosbranden op Gran Canaria extra aan. Afbeelding: AFP

Op het Spaanse vakantie-eiland Gran Canaria is opnieuw een bosbrand uitgebroken. Een toeristische trekpleister in de bergen en een luxehotel moesten zaterdag ontruimd worden.

De autoriteiten op het eiland maakten bekend dat het Kruis van Tejada, een populaire berglocatie, is geëvacueerd, evenals een luxehotel in de buurt. Even later werd ook het centrum van het dorp Tejeda ontruimd. Het is niet duidelijk hoeveel mensen geëvacueerd zijn, maar Tejeda telt iets minder dan 2.000 inwoners. Het ligt op zo’n 40 kilometer van Las Palmas, de hoofdstad van Gran Canaria

De lokale autoriteiten sloten ook verschillende wegen af in de buurt van de brand. Ze raden mensen aan om het gebied te verlaten.

Wind wakkert branden aan

Een week geleden ging in het hetzelfde gebied 1500 hectare bos in vlammen op. Ook toen werden al zo’n duizend mensen geëvacueerd. De brand leek onder controle, maar door de hevige wind laaide het vuur weer op.

De brandweer van Gran Canaria is nog steeds bezig het vuur te blussen, onder meer met helikopters. De situatie ,,ziet er helemaal niet goed uit, met deze temperaturen, de wind en de lage luchtvochtigheid’’, aldus autoriteiten in een verklaring. De watervliegtuigen zijn niet beschikbaar omdat ze uitgestuurd zijn naar het Spaanse vasteland, duizend kilometer verder.