Franse toeristen vast voor meenemen 40 kilo strand als souvenir

Print
Franse toeristen vast voor meenemen 40 kilo strand als souvenir

De vijf paradijselijke stranden van Chia in het zuiden van Sardinië. Afbeelding: Wikimedia Commons

De Italiaanse douane heeft een Frans stel gearresteerd dat het eiland Sardinië wilde verlaten met 40 kilo strandzand in de kofferbak van hun auto. De toeristen verklaarden niet te weten dat het meenemen van zand strafbaar is, melden Italiaanse media.

Het echtpaar riskeert volgens hen een gevangenisstraf van één tot zes jaar wegens diefstal met verzwarende omstandigheden. Het meenemen van zand van Sardinië is sinds 1 augustus 2017 strafbaar. De autoriteiten hopen daarmee een eind te maken aan het op grote schaal meenemen van de veelkleurige strandkorrels als souvenir.

De twee Fransen liepen donderdag tegen de lamp toen ze de veerboot van Sardinië naar Toulon wilden nemen. In de kofferbak van hun auto vonden douaniers 14 plastic flessen gevuld met strandzand. Het stel verklaarde het zand te hebben verzameld op het strand van Chia, in het zuiden van Sardinië.

Natuurlijk erfgoed

Strandzand, stenen en schelpen op Sardinië worden aangemerkt als natuurlijk erfgoed sinds de inwerkingtreding van de wet die het meenemen ervan verbiedt. Drie weken na het van kracht worden, werd de wetgeving voor het eerst gehandhaafd. Vier toeristen kregen een boete van duizend euro toen ze het eiland wilden verlaten met twee flessen gevuld met zand en een enveloppe vol met schelpen. Ze liepen tegen de lamp bij een controle op het vliegveld van de hoofdstad Cagliari.

De wetgeving kwam er op verzoek van de bevolking. Die eiste maatregelen omdat het verzamelen van de ‘vakantiesouvenirs’ steeds grotere vormen aannam. Zand van Sardijnse stranden werd zelfs te koop aangeboden op het internet , soms voor 10 euro per gram.