Burgemeester hoofdstad Canada na 40 jaar uit de kast: ‘Beter laat dan nooit’

Print
Burgemeester hoofdstad Canada na 40 jaar uit de kast: ‘Beter laat dan nooit’

Jim Watson, de burgemeester van de Canadese stad Ottawa. Afbeelding: Facebook/Jim Watson

Burgemeester Jim Watson van de Canadese hoofdstad Ottawa is dit weekend publiekelijk uit de kast gekomen. In een ingezonden stuk in de Ottawa Citizen schrijft hij: ,,Ik ben homo. Zo, dat is eruit. Het heeft me bijna vier decennia gekost om deze woorden uit te spreken, maar zoals ze zeggen: beter laat dan nooit.”

In het artikel legt Watson uit waarom het zo lang heeft geduurd: hij stak al zijn tijd in zijn carrière en niemand vroeg er ooit naar. De enige keer dat hem op de man af werd gevraagd of hij homo was, nam iemand anders het woord en zei dat het niemand wat aanging, aldus de burgemeester.

Homofobe opmerkingen

Dat Watson nu op 58-jarige leeftijd uit de kast is gekomen, komt door homofobe opmerkingen die hij de afgelopen jaren hoorde. Hij noemt onder meer de Olympische Winterspelen in Sotsji in 2014 ‘toen homoseksuele atleten en toeschouwers angstig waren vanwege de homofobe houding van de Russische regering’. Watson twitterde een steunbetuiging aan die atleten en hing voor de duur van de Winterspelen een regenboogvlag op bij het gemeentehuis.

,,Het leverde me duizenden steunbetuigingen op’’, stelt Watson, ,,maar een tweet van een ander en mijn antwoord daarop gingen daarna viraal.’’ Hij beschrijft hoe iemand hem schreef dat zijn aandacht voor de situatie in Rusland zonde was van de tijd. ,,U bent mijn stem kwijt’’, schreef die persoon aan Watson, die op zijn beurt reageerde: ,,Als u er zo in staat, dan wil ik uw stem ook niet hebben.’’

Een ander incident vond twee jaar geleden plaats. De burgemeester liep na een lunch door een stadspark toen iemand hem aansprak. ,,Ik hoop dat jij niet meedoet in die homoparade’’, zei de man die verwees naar de aankomende Pride Parade in de Canadese hoofdstad. Watson antwoordde de man dat hij juist uitkeek naar de parade. ,,En ik ga weer meedoen. Waarom vergezel je me niet?’’ De man zei niks terug en liep snel weg.

‘Dappere woorden’

Watson heeft wel een beetje spijt dat hij niet eerder uit de kast durfde te komen. ,,Door mijn terughoudendheid heb ik mijn leven niet zo liefdevol en avontuurlijk kunnen leiden als mijn gay vrienden die dapperder waren dan ik.”

De Canadese premier Justin Trudeau is een van de velen die Watson via Twitter prijst voor zijn verhaal: ,,Dappere woorden, die de inwoners van Ottawa en alle Canadezen zullen inspireren zichzelf te zijn.” Watson bedankt iedereen voor de vele reacties. ,,Ik ben overweldigd door de vele vriendelijke en attente boodschappen”, klinkt het. Een aan Trudeau: ,,Dankuwel premier.’’

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen