Erepenning voor held Nico uit Echt die man uit brandende auto redde

Print
Erepenning voor held Nico uit Echt die man uit brandende auto redde

Nico Geerlings met de erepenning die burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren hem heeft uitgereikt. Links diens vrouw Jolanda Geerlings en hun vier maanden oude Julia. Afbeelding: Jan-Paul Kuit

Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven -

Nico Geerlings (34) uit Echt is zondag onderscheiden vanwege zijn heldhaftig optreden op 1 maart waarbij hij een naamgenoot uit Maria Hoop uit een brandende auto heeft gered.

Geerlings greep op 1 maart in toen op de afrit van de A2 in Echt een automobilist knel zat in zijn brandende voertuig na een aanrijding. De veroorzaker van het ongeval was al uit zijn Duitse (ook brandende) huurauto weten te ontkomen en Geerlings heeft toen met gevaar voor eigen leven en met hulp van omstanders de man uit de brandende auto gered. „Het was de vrijdag voor carnaval en ik kwam in piratenpak van school”, vertelt Geerlings die als docent natuurkunde aan het Lyceum Schöndeln in Roermond verbonden is. „Omdat de auto aan de bestuurderskant al begon te roken heb ik rechts het raam ingeslagen met de noodhamer uit mijn eigen auto. Gelukkig kwam de bestuurder op dat moment weer een beetje bij waardoor hij kon meewerken om de auto te verlaten.” Slachtoffer Nico (45) uit Maria Hoop herinnert zich niks meer van de eerste zes uur na de botsing. „De advocaat van de veroorzaker heeft zich nog bij de politie gemeld maar wat schiet ik ermee op om die nog in de rechtszaal te zien, dat hoeft voor mij niet.”

Piratenpak

De koninklijke onderscheiding, voluit de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in Brons, is uitgereikt door burgemeester Jos Hessels tijdens een optreden van muzikantengroep de Breultaler waar Geerlings trompet speelt. Daardoor kreeg de held in piratenpak zijn erepenning opgespeld op zijn lederhose. De onderscheiding kwam als een complete verrassing. Geerlings: „We hebben altijd wel publiek als we optreden maar het viel me wel op dat ik steeds meer familie zag.” Zijn vrouw Jolanda Geerlings (31) met hun 4 maanden oude Julia bijvoorbeeld. „Ik was zwanger toen Nico me op het werk belde om te vertellen over zijn actie bij de brandende auto en ik schrok dus wel even. Maar zo is Nico gewoon, hij denkt meteen ik moet wat doen.” Getuige Anniek Wilms (29) uit Echt is ook bij de onderscheiding van Geerlings. „Ik was net beneden aan de afslag van de A2 toen ik een knal hoorde en die auto’s zag staan.” Wilms is samen met een andere automobiliste uitgestapt om net als Geerlings de beknelde bestuurder te helpen door de hulpdiensten te bellen.

Bronzen erepenning

Erepenning voor held Nico uit Echt die man uit brandende auto redde
De Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon. Foto: gemeente Echt-Susteren

De hoogste dapperheidsonderscheiding voor burgers buiten militaire dienst wordt niet heel vaak uitgereikt; van 2015 tot en met 2017 is 28 keer de bronzen erepenning opgespeld en 1 keer de zilveren. In Limburg is de onderscheiding 7 keer uitgereikt, waarvan 5 keer in Echt-Susteren. De laatste keer was in oktober 2017 toen Mia van Buggenum en Gertie van Mulken de onderscheiding kregen nadat zij in mei dat jaar een toen 82-jarige Sustenaar van het spoor redden nadat zijn scootmobiel was uitgevallen. Eind juni dit jaar is de erepenning nog uitgereikt aan Maastrichtenaar Jack Kusters die in december 2017 ingreep toen een Syrische moordenaar met een mes bij zijn overburen voor de deur stond.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen