Terreurverdachten speelden airsoft in Weert: ‘Mogelijk als oefening voor aanslag’

Print
Terreurverdachten speelden airsoft in Weert: ‘Mogelijk als oefening voor aanslag’

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Twee terreurverdachten die vorig jaar werden opgepakt, hebben airsoft gespeeld in Weert. Mogelijk deden de verdachten dit als een training voor een aanslag.

Dat meldt RTL Nieuws.

Airsoft is een schietsport waarbij gebruik wordt gemaakt van nepwapens waarmee kleine balletjes worden afgevuurd. Twee van de verdachten, Waïl el A. uit Rotterdam en Morat M. uit Vlaardingen, zouden in september 2018 hebben meegedaan aan een airsoft evenement op de locatie ‘Wild Mountain’ in Weert. De politie ziet de deelname aan het evenement als een mogelijke training voor een grote aanslag, stelt RTL Nieuws dat zich voor haar onderzoek heeft gebaseerd op meerdere bronnen.

Lees ook: ‘Terreurverdachten kregen instructies in vakantiehuisje Weert’

De politie kwam de namen van de verdachten tegen in de administratie van de airsoftsportbond. Ook werden er op een telefoon foto’ en video’s gevonden waarop de mannen in actie te zien zijn. Op de beelden is volgens de politie te zien hoe Morat M. in het Arabisch roept: „Zeg in de naam van Allah, zeg Allah is groot, bestormingen.”

Terreurverdachten speelden airsoft in Weert: ‘Mogelijk als oefening voor aanslag’
De terreurverdachten tijdens de eerste zitting bij de rechtbank in Rotterdam in januari dit jaar. Foto: ANP

Politieactie

Anderhalve week na het evenement werden de twee verdachten samen met vijf anderen gearresteerd tijdens een grote politieactie. Vier van hen werden gearresteerd in een gehuurd busje bij een vakantiepark in Weert, drie anderen in Arnhem en omgeving. Ook in de regio Rotterdam, waar enkele verdachten sinds kort woonden, werden huiszoekingen gedaan.

Lees ook: ‘Nederland aan grote aanslag ontsnapt dankzij arrestatie terreurverdachten Weert’

Volgens het Openbaar Ministerie maakte de groep plannen om een grote aanslag te plegen op een evenement in Nederland. Ze wilden dat doen met kalasjnikov, bomgordels en een autobom.

De airsoftbaan van Wild Mountain was gevestigd aan de Maarheezerhuttendijk in Weert maar is daar eind februari van dit jaar met haar activiteiten gestopt.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen