Vraag naar hulp bij stoppen met roken explodeert

Print
Vraag naar hulp bij stoppen met roken explodeert

Foto ter illustratie. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

De vraag naar hulp om te stop­pen met roken is geëxplodeerd. Twaalf keer zoveel mensen als in 2012 riepen vorig jaar de hulp in van hun zorgverzekeraar voor een cursus of medicatie tegen hun rookverslaving.

Dat blijkt uit gegevens van drie grote verzekeraars. Antirookcursussen en -medicatie worden vergoed vanuit de basisverzekering. Zo’n 40.000 verzekerden bij VGZ, CZ en Menzis maakten daar afgelopen jaar gebruik van. In 2012 waren dit nog geen 3200 rokers.

Wellicht ligt het aantal rokers dat vorig jaar serieus hulp zocht nog veel hoger, aangezien de drie verzekeraars samen 57 procent van de markt in handen hebben en dus geen zicht hebben op alle hulpvragen. Uit onderzoek blijkt dat 20 tot 30 procent definitief stopt met roken na een antirookcursus. Bij mensen die het op eigen houtje proberen, is dat maar 5 procent.

Lees ook: ‘De roker wordt uitgerookt, laten we het niet overdrijven’

Op eigen houtje

Ook het Trimbos Instituut ziet dat elk jaar meer rokers van hun verslaving af willen. Vorig jaar deed 37 procent een stoppoging. Vier jaar eerder was dit 34 procent. Ondanks de positieve trends is er nog een wereld te winnen, stelt Marc Willemsen, wetenschappelijk directeur tabaksontmoediging bij het Trimbos Instituut. Nederland telt 3,1 miljoen (incidentele) rokers, van wie 465.000 zware rokers. De laatsten steken meer dan twintig sigaretten per dag op. In 2001 waren dat 4,5 miljoen gewone rokers van wie 1,3 miljoen zware. „Ongeveer één miljoen rokers doen elk jaar een poging, maar de meesten doen dat op eigen houtje. Soms stoppen ze alleen 24 uur om te testen hoe dat voelt.” Het antwoord laat zich raden: waardeloos.

Willemsen denkt dat pas vanaf januari 2020 écht veel verstokte rokers bij de verzekeraar zullen aankloppen voor hulp. Dan betalen rokers niet langer een eigen risico van 385 euro voor een cursus of medicatie, wat de meeste zorgverzekeraars nu wel in rekening brengen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen