Tom Dumoulin tekent bij Jumbo-Visma

Print
Tom Dumoulin tekent bij Jumbo-Visma

Afbeelding: AD/Cor Vos

Maastricht / Itteren -

Het zat er al weken aan te komen, maar nu is het dan eindelijk officieel. Tom Dumoulin vertrekt aan het einde van het seizoen bij Sunweb. Zijn doorlopende contract wordt verbroken.

De Maastrichtenaar verruilt Sunweb voor Jumbo-Visma, waar hij een contract voor drie jaar heeft getekend.

Het duurde, het duurde, het duurde en het duurde. Het onvermijdelijke nieuwsbericht werd over de Tour heen getild, over de eerste weken van augustus – maar nu is het er dan toch. Het huwelijk tussen Tom Dumoulin en Sunweb is definitief over.

Haarscheurtjes

Twee jaar geleden tekende Dumoulin een contract dat hem aan de ploeg verbond tot eind 2021. Hij was blij, de ploeg was blij. Dumoulin werd een klassementsrenner bij Sunweb, voor de ploeg was hij hét uithangbord. Maar gedurende de afgelopen twee seizoenen ontstonden er langzaam maar zeker haarscheurtjes in de relatie tussen Dumoulin en het management van de ploeg. Soms ging het over kleine dingen, steeds vaker over een fundamenteel verschil van inzicht. Dumoulin was niet tevreden met transferbeleid van Sunweb, over (het gebrek aan) investeringen in de omkadering en de soap rond de knieblessure die hij opliep in de Giro.

Lees ook: ‘Als de problemen niet snel worden opgelost, zie ik Dumoulin zomaar stoppen’

Er vinden al maanden gesprekken plaats over het ontbinden van het contract van Dumoulin. De laatste weken ging het niet zozeer meer over de financiële en contractuele voorwaarden, maar vooral over de manier en het moment van communiceren. Want linksom of rechtsom: het is voor het management van Sunweb bijzonder pijnlijk dat Dumoulin per se wil vertrekken.

Dumoulin zal volgend jaar bij Jumbo-Visma meerdere andere sterke klassementsrenners aan zijn zijde vinden, zoals Primoz Roglic en Steven Kruijswijk.

Of hij dit jaar nog in actie komt voor Sunweb is zeer de vraag. Hij kampt nog altijd met de naweeën van zijn knieblessure en moet noodgedwongen de Vuelta a España aan zich voorbij laten gaan.