SP wil ‘natte’ gymlessen: ‘Alleen zwemles is onvoldoende’

Print
SP wil ‘natte’ gymlessen: ‘Alleen zwemles is onvoldoende’

Foto ter illustratie Afbeelding: ANP

Er moeten ‘natte’ gymlessen komen waarin kinderen leren wat de gevaren zijn van zwemmen in open water. Dat stelt de SP maandag voor in een nieuw actieplan. Reddingsbrigade Nederland en de Nationale Raad Zwemveiligheid steunen het initiatief.

Kamerlid Michiel van Nispen: ,,Onderzoek heeft aangetoond dat zwemles alleen onvoldoende is. Weersomstandigheden en donker water zijn risicovol. Mensen zijn zich vaak niet bewust van de gevaren bij buitenwater, zoals zandbanken, muien, de effecten van aflandige wind, stroming, golfslag en koud water.”

Lees ook: Warme zomer leidde tot groot aantal verdrinkingen

Lokaal zijn enkele reddingsbrigades hier al op vrijwillige basis mee bezig. Maar ook gemeenten moeten voorlichting geven over de risico’s aan hun burgers. Daarnaast dienen er voldoende zichtbare waarschuwingsborden te staan en is toezicht nodig op populaire zwemlocaties.

Schrikken

Directeur Koen Breedveld van Reddingsbrigade Nederland is het hiermee eens. ,,Zwemmen in open water is echt iets anders dan in een zwembad ronddobberen. Mensen schrikken ook vaak van de omstandigheden, dus moet je ze leren op een verstandige manier om te gaan met de elementen. Ik ben blij dat de landelijke politiek aandacht heeft voor deze vorm van zwemveiligheid. Dat is hard nodig.”

Want het aantal verdrinkingen lag in 2018 beduidend hoger dan in voorgaande jaren. Dat kwam deels door het mooie weer, maar er is ook een trend te zien dat de zwemvaardigheid afneemt. Van Nispen pleit er daarom ook voor dat alle zwemlesaanbieders gaan voldoen aan de eisen van het Nationaal Zwemdiploma en zich daarbij aansluiten.

,,Iedereen mag nu een zwemdiploma uitgeven. Terwijl ouders vaak denken dat het zwembad waar hun kind les krijgt, automatisch aangesloten is bij het landelijke diploma”, aldus woordvoerder Marjolein van Tiggelen van de Nationale Raad Zwemveiligheid. ,,Maar er is echt een verschil in kwaliteit. Dus is het essentieel dat het Zwem-ABC overal de standaard is.”

Van Nispen zal zijn plan aan het kabinet aanbieden.