Lianne verruilde Melderslo voor een leven op Bonaire

Print
Lianne verruilde Melderslo voor een leven op Bonaire

Lianne heeft haar plek op Bonaire helemaal gevonden. Afbeelding: Lianne Dolleman

Melderslo -

Alles achterlaten en verhuizen naar een tropische bestemming; het is een droom van velen, maar slechts een enkeling durft die stap te zetten. Lianne Dolleman (31) uit Melderslo besloot ruim vijf jaar geleden samen met haar man om Nederland in te ruilen voor een leven op Bonaire. Als leerkracht en medeoprichtster van Het Koraal speelt ze een belangrijke rol bij het aanbieden van speciaal onderwijs op het eiland.

„Ik heb al verschillende plekken van de wereld mogen ontdekken, maar toch was het geen langgekoesterde droom om in het buitenland te wonen”, vertelt Lianne. „Pas toen ik in 2013 met mijn man trouwde op de Seychellen begon het te kriebelen. Bij terugkomst in Nederland wisten we het zeker: we wilden een toekomst opbouwen in het buitenland.” Een vriendin die net een jaar op Aruba had gewoond, tipte het stel over het leven op de Nederlandse Antillen en zo begon het balletje te rollen. „Vrij impulsief zijn we toen gaan zoeken naar banen en huizen. We besloten dat wanneer één van ons een baan zou vinden, we dit avontuur een kans zouden geven.” Bij toeval komt Liannes man uit bij een geschikte vacature op Bonaire en een paar maanden later zit het stel op het eiland dat ze inmiddels al ruim vijf jaar hun thuis mogen noemen. „Het moment dat je op Schiphol staat met je koffers is wel iets waar je even doorheen moet. Afscheid nemen van vrienden en familie is nooit leuk maar gelukkig heb ik geen moment aan dit avontuur getwijfeld. We moesten dit een kans geven.”

Onderwijs

Omdat Lianne in Nederland werkzaam was in het onderwijs, besluit ze haar carrière op Bonaire een vervolg te geven. „De eerste periode hier ben ik als leerkracht werkzaam geweest in het mbo. Toen ik daar na een tijd mee stopte, kwam ik iemand tegen die hier een eigen onderwijspraktijk had en daarmee begeleiding gaf aan kinderen met speciale onderwijsbehoeften ná schooltijd. Daar heb ik me toen bij aangesloten.” Al snel blijkt de vraag naar passend onderwijs voor kinderen met een rugzakje dermate groot dat gekeken wordt naar de mogelijkheden om een school voor deze kinderen op te richten. „Tot dat moment bestond op het eiland geen onderwijs op maat voor kinderen met bijvoorbeeld autisme of dyslexie. Samen met mijn collega Vera Dohmen ben ik toen gaan kijken naar de mogelijkheden om een onderwijsinstelling op te richten waarbij ook in hun behoeftes wordt voldaan. In september 2018 zijn we gestart met Het Koraal, een school die passend onderwijs aanbiedt voor kinderen met speciale onderwijsbehoeften. Het afgelopen schooljaar hebben we succesvol proefgedraaid en in juni kregen we het fantastische bericht dat we van de onderwijsinspectie verder mogen als erkende instelling. Hoe mooi is dat?”

Plek gevonden

Lianne heeft haar plek op het eiland wel gevonden. „Ik denk niet dat ik nog in Nederland zou kunnen wonen. Bonaire is een erg mooi eiland en ik doe heel dankbaar werk. Desondanks mis ik familie en vrienden natuurlijk regelmatig. De komende jaren hoop ik met Het Koraal nog wel een slag te kunnen maken in de voorzieningen voor kinderen met speciale onderwijsbehoeften. Kinderen komen bij ons met een rugzakje. Dat kun je niet wegnemen, maar je kunt ze wel helpen er mee leren om te gaan. Om daar deel van uit te mogen maken is gewoon ontzettend mooi. Dat zou ik voor geen goud willen missen.”