Terreurverdachten Weert eind dit jaar ‘gefaseerd’ naar Pieter Baan Centrum

Print
Terreurverdachten Weert eind dit jaar ‘gefaseerd’ naar Pieter Baan Centrum

De verdachten bij een eerdere zitting Afbeelding: ANP Graphics

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Aan het einde van dit jaar moeten de terreurverdachten die in september vorig jaar in Weert zijn gearresteerd ‘gefaseerd’ naar het Pieter Baan Centrum.

Dan wordt gekeken wat hun dreef, toen ze volgens het OM een grote aanslag in Nederland planden. Niet alle verdachten zijn maandag naar de rechtbank Rotterdam gekomen, voor een tussentijdse zitting in de zaak.

Lees ook: OM: Terreurverdachten konden kilo explosieven maken

Twee van hen hebben hun advocaat Serge Weening gemachtigd hun belangen in de rechtszaal te vertegenwoordigen. Vier andere verdachten zitten naast elkaar, een aantal is keurig in een jasje gestoken.

Pieter Baan Centrum

Zij moeten binnenkort naar het Pieter Baan Centrum, waar hun psychische gesteldheid wordt onderzocht. Zelf willen ze dat eigenlijk niet, maar ze zullen toch moeten. De verdachten zullen twee aan twee gefaseerd naar het PBC worden gebracht. Uiteindelijk wordt gekeken hoe een groepsobservatie kan worden gedaan. Dat gaat allemaal lang duren, zo’n achttien weken. Officier van Justitie Van Veghel wil kijken hoe dat bespoedigd kan worden.

Lees ook: Terreurverdachten speelden airsoft in Weert: ‘Mogelijk als oefening voor aanslag’

Inmiddels heeft één verdachte, Hardi N., wel aangegeven een verklaring af te willen leggen. Hij gaf daarom ook toegang tot zijn telefoon, die hij nodig heeft om te kunnen vertellen. Daarop staat 120 GB aan informatie, het OM geeft aan dat het lang zal duren voordat al die informatie is doorgenomen.

Eén van deze verdachten probeerde nog te schieten op politiemensen, die hem arresteerden. Hij wist niet dat het wapen dat hij in zijn handen had onklaar was gemaakt. Hoewel op beelden te zien is dat hij het wapen vastheeft, zijn daarop geen dna-sporen gevonden, blijkt uit onderzoek van het NFI, zo is vandaag bekend gemaakt. Het OM zegt ook dat met aangetroffen kunstmest een bom van een ‘halve kilo’ gemaakt had kunnen worden. ‘Zwaar explosief materiaal’, zegt de Officier van Justitie.

Geen opnames

De advocaten willen niet dat maandag opnames van hun stemmen en die van de verdachten worden gemaakt. De rechtbank is het daarmee deels eens - er kunnen derden worden genoemd, die moeten beschermd worden. Maar bijdragen van de advocaten kunnen wel worden opgenomen. En de rechter waarschuwt: ,,Het is een openbare zitting, alles wat hier wordt gezegd mag wel opgeschreven worden.”

Lees ook: ‘Terreurverdachten kregen instructies in vakantiehuisje Weert’

De jihadisten werden in september vorig jaar opgepakt vlak nadat vier van hen een vakantiehuisje in Weert hadden verlaten. De vier hadden in dat huisje getraind met kalasjnikovs en bomvesten. Wat ze niet wisten was dat die wapens onklaar waren gemaakt en dat hun wapenleveranciers in werkelijkheid politie-infiltranten waren. Volgens Justitie smeedde de groep een plan om met de geweren en bomvesten een grote aanslag te plegen op een evenement ergens in Nederland, daarbij hadden ze ook een bomauto willen gebruiken.

Geheime dienst

De advocaten van de verdachten vragen al maanden om meer informatie over die infiltratie. Ze willen ook meer duidelijkheid over de inzet van de geheime dienst. Het was de AIVD die de politie op het spoor zette van de groep. Zeer waarschijnlijk had hoofdverdachte Hardi N. al maandenlang (online) contact met twee personen waarvan hij dacht dat het mede-jihadisten waren, maar die in werkelijkheid geheim agenten waren.

De advocaten willen meer weten over de contacten tussen Hardi en die geheim agenten om te kunnen beoordelen of er sprake was van uitlokking of sturing. De AIVD geeft echter nooit informatie over haar operaties.