OM: Terreurverdachten konden halve kilo explosieven maken

Print
OM: Terreurverdachten konden halve kilo explosieven maken

De aanhouding van vier van de verdachten in Weert.Afbeelding: EPA

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

De kunstmest en chemicaliën die zijn aangetroffen bij de zes terreurverdachten die vorig jaar september zijn aangehouden in Weert en Arnhem, waren voldoende om een halve kilo explosieven te maken.

Daarmee hadden ze een grote ontploffing kunnen veroorzaken, zei de officier van justitie tijdens een inleidende zitting voor de rechtbank in Rotterdam.

Lees ook: Terreurverdachten Weert eind dit jaar ‘gefaseerd’ naar Pieter Baan Centrum

Op de kunstmest zijn DNA-sporen van een van de verdachten gevonden, de gevonden wapens leverden geen bruikbaar DNA-materiaal op. „Maar gelukkig hebben we de beelden nog”, verwees de officier naar de opnames die zijn gemaakt in een vakantiehuisje in Weert en in een busje, waar de verdachten contact hadden met een infiltrant van de politie. Daarop is te zien hoe de zes oefenen met de wapens, waarmee ze ook hebben geprobeerd te schieten toen ze werden aangehouden.

Pieter Baan Centrum

De inhoudelijke zitting van de rechtszaak laat nog bijna een jaar op zich wachten. De zes moeten worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum en zitten daar steeds met twee tegelijk zes weken lang. Daardoor kan de rechtszaak waarschijnlijk pas in juni plaatsvinden.

Vier van de zes verdachten waren bij de zogeheten pro-formazitting aanwezig. De vermoedelijke terroristen, tussen de 21 en 35 jaar, zijn geboren of woonden in Arnhem. Drie zijn geboren in Irak en Afghanistan. Het OM stelt dat met hun aanhouding een aanslag op een nog onbekend doel is voorkomen.

Lees ook: Terreurverdachten speelden airsoft in Weert: ‘Mogelijk als oefening voor aanslag’

Uitgelokt

Er is geen enkel spoor dat doet vermoeden dat de zes terreurverdachten zijn uitgelokt tot het beramen van een grote aanslag. Dat stelt de officier van justitie in een reactie op de beschuldiging van de verdediging dat een infiltrant de zes mannen op die gedachte had gebracht.

Het initiatief om via de infiltrant wapens te krijgen om bij de aanslag te gebruiken, lag nadrukkelijk bij hoofdverdachte Hardi N., stelde de officier. „Hij stuurde een bericht: ‘Ik wil snoep kopen voor mijn snoepwinkel’, met de emoticon van een pistool. Hij vraagt er zelf om.”

De infiltrant, die de vermeende terreurcel later in een vakantiehuisje in Weert (onklaar gemaakte) wapens leverde, had wel zijn hulp aangeboden. „Broeder, als er iets is dat je nodig hebt kun je er altijd om vragen”, citeerde de officier een bericht van de undercoveragent. „Hij legde het initiatief duidelijk bij N.”