Boek ‘De bende van Geerlinghs’ van Arthur Moonen

Print
Boek ‘De bende van Geerlinghs’ van Arthur Moonen

Een muurschildering van Bokkerijders in het heuvelland, zoals te zien is in Sweikhuizen. Afbeelding: Johannes Timmermans

Voerendaal / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Winthagen -

Van Arthur Moonen uit Voerendaal is vrijdag 16 augustus het nieuwe boek ‘De Bokkerijders - De bende van Geerlinghs’ verschenen. Dit boek, met een historisch thema, wordt uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.

Daar Moonen vooralsnog niet stopt met het fenomeen Bokkerijders, heeft hij deze keer een boek geschreven dat uitgebreider ingaat op het leven van de mensen in de 18e eeuw. Hierdoor heeft dit boek ook meer pagina’s dan de vorige vijf uitgaven.

Dagbesteding

Gezien het feit dat de bendeleden hun voortbestaan moesten leiden aan de rand van de samenleving, nam men het niet zo nauw met de wijze waarop andere bewoners van het Limburgse heuvelland hun dag invulden. Goede manieren waren ver te zoeken en het taalgebruik liet te wensen over. Velen van hen werkten niet, omdat ze geen werk kregen. Uiteindelijk werden ze gedwongen om te gaan stelen. Hun vrouwen en kinderen moesten toch eten. Hun enige vertier waren drink en braspartijen, die werden betaald uit de verkregen buit van hun overvallen.

Omdat het mensen waren net zoals iedereen, was seks hen ook niet vreemd. In dit boek heeft Arthur hierover ook een deurtje open gemaakt.