Snelfietsroute

Nieuwe fase in fietsbrug MaasWaalpad

Print
Nieuwe fase in fietsbrug MaasWaalpad

Aan de Maasoever in Mook vordert het werk aan de pijlers van de fietsbrug .

Mook / Molenhoek / Middelaar / Plasmolen / Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Gennep / Groesbeek -

De bouw van de nieuwe fietsbrug over de Maas tussen het Brabantse Cuijk en het Limburgse Mook vordert gestaag. Bijna twee maanden na de officiële bouwstart zijn de fundamenten van de eerste pijler aan Limburgse zijde geboord. Aan de Brabantse kant is dat werk gestart.

Aan de realisatie van de pijlers is een voorbereiding en inspectie voorafgegaan. Eerst werd bouwplaats gereedgemaakt en is de bodem onderzocht op de aanwezigheid van niet gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Op de geboorde funderingspalen wordt de funderingsvloer aangebracht. Dat is een soort dikke, betonnen vloer die op het peil van het maaiveld ligt. Deze vloer zorgt er voor dat het gewicht van de brug verdeeld wordt over de funderingspalen. Omdat de funderingspalen op een zogenaamde vaste grondlaag staan, voorkomt dit het verzakken van de brug.

De pijlers, die op de funderingsvloer rusten, worden gemaakt van beton. De pijlers, die in het werk gestort worden, rusten op deze vloer. De bekisting en wapening worden ter plaatste aangebracht voordat het beton gestort wordt. Het ontwerp van de pijlers is afgestemd op de omgeving. Ook zorgen ze bij hoogwater voor minimale opstuwing. Het boren van de funderingspalen, het aanbrengen van de funderingsvloer en het storten van de pijlers is afgerond eind oktober.

De fietsbrug Cuijk-Mook maakt deel uit van de snelle fietsroute MaasWaalpad, tussen Cuijk en Nijmegen. Deze route tussen Mook en Nijmegen is aangelegd en in gebruik. De realisatie van de brug en snelle fietsroute is een samenwerkingsproject van de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg en de gemeenten Cuijk, Mook en Middelaar, Heumen en Nijmegen. De verwachting is dat er dagelijks veel forensen en scholieren gebruik zullen maken van de route en brug. De nieuwe brug heeft ook een recreatieve functie. Wandelaars en fietsers kunnen met de nieuwe verbinding makkelijk van het Land van Cuijk naar het Rijk van Nijmegen