Thorn viert bevrijding met herdenkingsroute en expositie

Print
Thorn viert bevrijding met herdenkingsroute en expositie

Mijnwerkers uit Thorn wachtend op de bus. Afbeelding: Gemeentemuseum Het Land van Thorn

Thorn -

Thorn herdenkt dit jaar, 75 jaar na dato, de bevrijding met een herdenkingsroute die onderdeel is van de expositie ‘Blieve Vertèlle’. De expositie is te zien vanaf 22 september tot en met 10 mei in het Gemeentemuseum Het Land van Thorn aan de Wijngaard 14.

De oorlog in Thorn begon pas echt na haar bevrijding, toen het witte stadje midden in de frontlinie kwam te liggen. Op twaalf plekken in de historische kern zijn informatieborden geplaatst met foto’s en korte verhalen over de oorlog in het witte stadje. Een wandelroute leidt terug naar 1944, langs de plekken en gebeurtenissen die het verhaal vertellen van inwoners en de bevrijders van de Brigade Piron. De route kan gevolgd worden aan de hand van een routekaartje met als eindpunt het museum. Door middel van korte videoverhalen vertellen twaalf mannen en vrouwen uit het dorp hoe ze de bevrijding als kind hebben meegemaakt en ervaren. Deze persoonlijke getuigenissen zijn samengebracht in de expositie ‘Blieve Vertèlle’, vrijheid is niet vanzelfsprekend, daarom blijven we de verhalen vertellen. Kinderen uit de groepen 7 en 8 van verschillende basisscholen in de grensregio laten hier met werkstukken zien hoe zij vrijheid anno nu beleven.

Thorn viert bevrijding met herdenkingsroute en expositie
Hotel Keyers in Thorn. Foto: Gemeentemuseum Het Land van Thorn

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen