Bosbranden Gran Canaria breiden zich uit, al zo’n 8000 mensen geëvacueerd

Print
Bosbranden Gran Canaria breiden zich uit, al zo’n 8000 mensen geëvacueerd

Inwoners van Montana Alta kijken geschrokken toe hoe het vuur zich verspreidt. Afbeelding: AFP

Bosbranden met vlammen tot wel 50 meter hoog hebben op het Spaanse eiland Gran Canaria geleid tot de evacuatie van zo’n 8000 mensen. Het vuur, dat zich nog steeds uitbreidt, wordt bestreden door 1100 brandweerlieden en 14 watervliegtuigen.

Dat meldt president Ángel Víctor Torres van de Canarische eilanden. Volgens hem hebben de bosbranden, die zaterdag ontstonden in de gemeente Valleseco, al ruim 3.400 hectare bos in de as gelegd.

Volgens lokale brandweerfunctionarissen bemoeilijken enorme vlammen en verraderlijke, draaiende winden de bestrijding van het vuur. De wind blaast (half-)verkoolde stukjes hout de lucht in die daarna elders terechtkomen waardoor nieuwe branden ontstaan.

Bosbranden Gran Canaria breiden zich uit, al zo’n 8000 mensen geëvacueerd
Tientallen meters hoge vlammen in de bossen bij Montaña Alta aan de noordkant van het Canarische eiland. Foto: AFP

De blusvliegtuigen, die met twaalf helikopters het vuur vanuit de lucht bestrijden, vervoeren per toestel bijna 6000 liter water.

Tejada

Afgelopen weekend moest het zogenoemde Kruis van Tejada, een populaire berglocatie, al worden geëvacueerd. Daarna volgden ook een luxehotel in de buurt en het centrum van Tejeda, een dorp met iets minder dan 2000 inwoners. Het ligt op zo’n 40 kilometer afstand van Las Palmas, de hoofdstad van Gran Canaria. Of er ook Nederlanders onder de geëvacueerden zijn, is niet bekend.

Gran Canaria is beroemd om zijn stranden en bergen. Het eiland en de hoofdstad Las Palmas zijn populaire Europese vakantiebestemmingen.