Ontdek jouw carrière in zorg en welzijn

Print
Overweeg jij een (vervolg)opleiding of zoek je een baan in zorg en welzijn? Kom dan naar de Banen- en opleidingenmarkt van Zorgnet Limburg, 31 oktober in Sittard en 7 november in Tegelen. Hier ontmoet je Limburgse zorg- en welzijnsorganisaties én medewerkers die je graag meer vertellen over leren en werken in deze sector.

Zo ook Kim: zij koos voor een leer-werktraject, wat al snel de ideale keuze bleek te zijn. Zij deelt haar verhaal hier én op de Banen- en opleidingenmarkt in Tegelen.

Waarom leren-werken? Kim over haar carrièreswitch
Van baan wisselen is altijd spannend. In een hele andere branche gaan werken al helemaal. Toch zette Kim de stap. Na 16 jaar in een slagerij te hebben gewerkt, besloot zij haar hart te volgen en zich te laten omscholen tot persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg. Dat doet ze middels een leer-werktraject. “Het is een investering in jezelf en hartstikke leuk!”

Leren wat je leuk vindt: in de praktijk en van elkaar
Eigenlijk heeft Kim geen moment getwijfeld over haar overstap naar de gehandicaptenzorg. Maar van baan wisselen, laat staan van branche, doe je natuurlijk niet zomaar even. “Je zit niet meer in de leeftijd dat je zomaar even een opleiding gaat doen. Het moet ook in je privéleven passen”, vertelt Kim. “Ik zal toch moeten zorgen dat er brood op de plank komt. Volledig naar school gaan was geen optie.”

Tijdens haar oriëntatie kwam Kim daarom al snel bij leren-werken terecht. Specifiek bij het BBL-traject bij Stichting PSW, een van de vele organisaties binnen zorg en welzijn die leer-werktrajecten aanbieden. “Ik zag niet op tegen de stap om naar school te gaan. En ik leer voor persoonlijk begeleider. Daar moet je wel echt de nodige kennis voor hebben.”

De klas bestaat uit leerlingen van allerlei leeftijden en uit verschillende werkvelden in zorg en welzijn. De gehandicaptenzorg zoals Kim, maar bijvoorbeeld ook de jeugdzorg en de geestelijke gezondheidszorg. “Je leert heel veel van elkaar. Je gaat met elkaar sparren en dan kun je iets van een frisse, andere kant zien. Daar heb je gewoon echt iets aan.”

Verrassend leuk en enorm afwisselend
Naast dat het een leerzaam traject is, is een BBL-opleiding ontzettend veelzijdig. En dat is juist ook weer leerzaam. Kim: “Ieder schooljaar word ik ergens anders geplaatst. Afgelopen jaar zat ik bij ouder wordende mensen met een beperking die lichamelijk heel veel zorg nodig hebben. Nu ga ik een jaar naar een andere plek, met cliënten van alle leeftijden met een licht matige beperking. Dus ik ga van veel werken met mijn handen – mensen wassen, verzorgen – naar een jaar mijn handen veel op de rug moeten houden – mensen motiveren, aansturen en ondersteunen waar nodig.”

Een investering in jezelf
Die investering doe je vooral in tijd. Een baan, een opleiding, huiswerk, als het kan ook nog een beetje een sociaal leven… Goede time management is essentieel. Maar je wordt niet in het diepe wordt gegooid, legt Kim uit.

“Je krijgt een praktijkbegeleider aangewezen. En de eerste tijd sta je boventallig, zodat ze echt de tijd voor je kunnen nemen. Om dingen te laten zien en te laten leren, maar ook om de mensen te leren kennen.”

Ook niet onprettig: ga je leren-werken, dan krijg je een bijpassend leerlingsalaris. Het gaat tenslotte wel om een baan.

Banen- en opleidingenmarkt
Het leer-werktraject is Kim zo goed bevallen, dat ze regelmatig op bijeenkomsten staat om haar ervaringen te delen en anderen te helpen zich te oriënteren op leren-werken. “Vooral voor zij-instromers of herintreders is het leuk en interessant om te horen. Wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij leren-werken?”

Dat doet Kim in samenwerking met Zorgnet Limburg. Bijvoorbeeld de aankomende Banen- en opleidingenmarkt. We staan 31 oktober in Sittard en 7 november in Tegelen. Ben jij erbij? Meer info en aanmelden: www.zorgnetlimburg.nl/banenmarkt