Maastrichtse zorggroep Mosae breekt met bestuurder Van de Langenberg

Print
Maastrichtse zorggroep Mosae breekt met bestuurder Van de Langenberg

Campagne, een van de zorgcentra van Mosae. Afbeelding: Loraine Bodewes

Maastricht -

Bestuurder Bram van de Langenberg verlaat de Mosae Zorggroep in Maastricht. Interim-bestuurder Anitra Louwers neemt het roer vooralsnog over.

Een „verschil van opvatting over de koers en het toekomstperspectief van Mosae” is reden om de arbeidsovereenkomst met Van de Langenberg, die pas sinds 1 april 2018 bestuurder was, te beëindigen, aldus Rienk Goodijk, voorzitter van de raad van toezicht. „Het was niet verantwoord deze situatie, die leidde tot interne onduidelijkheid, nog langer voort te laten duren.”

Besluit nemen

Anitra Louwers werd in mei dit jaar gevraagd het bestuur van Mosae tijdelijk te versterken. Op de vraag of sprake was van een qua personen minder goede match, zegt Goodijk: „Anitra kwam om iets toe te voegen waar Bram minder geschikt voor was. De combinatie heeft niet gebracht wat we wilden. We waarderen zijn inzet, maar dan moet je een besluit nemen.”

Dat besluit is volgens Goodijk „in goed overleg” genomen. Van de Langenberg is inmiddels „gevrijwaard van werkzaamheden”. Wanneer zijn contract precies wordt beëindigd, is nog onbekend. Met zijn advocaat wordt gesproken over de financiële afwikkeling. “Voor Bram is dit een persoonlijk drama, dat realiseren we ons.” De bestuurder zelf was gisteren niet voor een reactie bereikbaar. „We hebben afgesproken dat ik het woord doe.”

Aanpak

Maandagmiddag en dinsdagochtend wordt het personeel van Mosae ingelicht over een plan van aanpak dat het bestuur heeft opgesteld om uit de crisis te komen waarin de organisatie al jaren verkeert. Om Mosae weer gezond te maken, gaan we processen anders organiseren en bepaalde diensten beperkter aanbieden, heet het in een boodschap binnenshuis. Deze keuze heeft ook personele consequenties.

Hoeveel banen er op de tocht staan en of daarbij wordt gedacht aan het compleet afstoten van taken, zoals de al jaren verlieslijdende thuiszorg, wil Goodijk niet zeggen: „We hopen dit te realiseren zonder gedwongen ontslagen.” Bij Mosae werken nu nog zo’n 400 fte’s. Om de organisatie weer gezond te maken, wordt ook gekeken naar samenwerking met andere instellingen in de regio.

Interimmer Anitra Louwers zou aanvankelijk half jaar blijven. Onduidelijk is of deze termijn wordt verlengd. Wel gaat zij, met de raad van toezicht, op zoek naar een opvolger voor Van de Langenberg.

In april stelde de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd de organisatie voor een half jaar onder verscherpt toezicht. De inspectie heeft, twee jaar na een eerste bezoek, te weinig vertrouwen in de snelheid waarmee opgelegde verbetermaatregelen worden doorgevoerd.

Onder leiding van de vorige bestuurster, Marla Venderink, bungelde Mosae in 2017 op de rand van een faillissement. Van de Langenberg wist dat tij vorig jaar niet te keren. De organisatie eindigde toen 1,5 miljoen euro in het rood. „Als er niets verandert, koersen we ook voor 2019 af op een soortgelijk verlies”, zei hij in april dit jaar.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen