Dirk Bal met ‘De Frietgangers’ aan de slag op Kunstplein OLV Maastricht

Print
Dirk Bal met ‘De Frietgangers’ aan de slag op Kunstplein OLV Maastricht

Kunstenaar Dirk Bal. Afbeelding: De Limburger

Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Bemelen / Margraten / Scheulder / Eijsden / Mariadorp / Maastricht / Itteren -

Dirk Bal uit Sint Geertruid is een van de kunstenaars die komend weekend zijn werk laat zien tijdens de 36ste KunstPlein OLV in Maastricht.

Bezoekers kunnen niet alleen uw werk zien, maar u legt op het KunstPlein de laatste hand aan uw kunstwerk ‘De Frietgangers’. Is dat prettig, om op je vingers te worden gekeken?

„Eigenlijk vind ik het wel fijn om bezig te zijn, in plaats van naast mijn schilderij af te wachten tot er iemand iets wil vragen. Met een lekker glaasje wijn erbij, dan gaat het vanzelf.”

Wie zijn de ‘Frietgangers’?

„De Frietgangers is mijn interpretatie van ‘De Aardappeleters’ van Van Gogh. Galerie Bonnard in Nuenen houdt een expositie van werken die geïnspireerd zijn op zijn kunst. Aangezien ik voornamelijk modellen en stillevens schilder, koos ik voor een moderne, realistische benadering. Op een dag heb ik een van mijn vaste modellen, Frederieke, en nog vier andere jongeren onder wie mijn oudste zoon bij elkaar geroepen. Op de vroege ochtend hebben we frieten gebakken. Frederieke vertelde een hilarisch verhaal aan tafel en dat heb ik met een camera vastgelegd. Ik had een lucky shot: op een van de afdrukken zie je de verbazing en verwondering op de gezichten.”

Heeft u het tafereel nog geregisseerd?

„Ik had wel een beeld in gedachten: ‘De Aardappeleters’ vond ik niet boeiend genoeg, ik wilde iets van het drama toevoegen, zoals dat te zien is in het schilderij Avondmaal in Emmaüs van Caravaggio. Dus ik heb wel hier en daar gestuurd, maar verder heb ik het gewoon laten gebeuren.”

Wat een mooi atelier heeft u.

„Dit is het voormalige atelier van wijlen Sjef Hutschemakers. We hebben zijn huis in Sint Geertruid onlangs gekocht. Het huis is sober, dus dat zijn we aan het moderniseren. Maar het atelier blijft zoals het is. Ook de schetsen die hij op de muur heeft gezet. Dit atelier ademt kunst.”