Heerlen

Consumptie blijft achter bij economische groei

Print
Consumptie blijft achter bij economische groei

Afbeelding: Getty Images

De uitgaven van huishoudens aan spullen en diensten zijn de afgelopen jaren achtergebleven bij de economische groei als geheel. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens het statistiekbureau komt dat vooral doordat er meer wordt uitgegeven aan aflossing van hypotheken door een verandering van de hypotheekregels.

Tussen 2008 en 2018 steeg het bruto binnenlands product (bbp) met 9,3 procent. De consumptie liep in dezelfde periode met 5,7 procent op.

Het aflossen van hypotheken kwam vooral na 2013 in een stroomversnelling, aldus het statistiekbureau. Sinds dat jaar is de hypotheekrenteaftrek beperkt, en is het vrijwel onmogelijk nog een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Ook stimuleringsmaatregelen van banken droegen bij aan meer aflossingen.

De beperkte consumptiegroei heeft volgens het CBS niet te maken met de beperkte loongroei. Nederlanders zijn na 2013 steeds meer uren gaan werken, waardoor hun beschikbare inkomen minstens even hard steeg als het bbp.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen