Presentatie

Ger Holtermans bundelt dialectverhalen in Èkkes Umkie.ke

Print
Ger Holtermans bundelt dialectverhalen in Èkkes Umkie.ke

Ger Holtermans presenteert op 17 september zijn verhalenbundel Èkkes Umkie.ke. Afbeelding: Jos Gröniger

Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Gennep / Vierlingsbeek / Maashees / Holthees / Overloon / Groeningen / Boxmeer -

Jarenlang was de in Gennep geboren en getogen Boxmerenaar Ger Holtermans als schrijver verbonden aan VIA Gennep. In de dialectrubriek Èkkes Umkie.ke haalde de 70-jarige jeugdherinneringen op uit het naoorlogse Gennep. De verzamelde werken zijn gebundeld in het gelijknamige boek dat op 17 september gepresenteerd wordt.

Holtermans schreef voor de voorlopers van Maas en Niersbode en 1Gennep de in het Genneps dialect geschreven verhalen. ,,Ik begon in 2010 of 2011 met het schrijven”, zegt de gepensioneerde onderwijzer die, 41 jaar voor de klas stond. De Boxmerenaar kon niet putten uit eerder gemaakte aantekeningen. ,,Nee, ik deed het uit het hoofd. Van het een kwam het ander”, zegt Ger Holtermans, ,,Ik bleek geen voetballer. Mijn moeder verkocht mijn voetbalschoenen en -sokken al snel door.” Hij werd lid van De Rakkers, een voorloper van het huidige Jong Nederland. In de jaren ’50-’60 beleefde hij een reeks avonturen. De schrijver haalde in Èkkes Umkie.ke herinneringen op aan Gennep, de Gennepse hei, het priesterfeest, het sprokkelvröwke, de familie en de Prinses Irenestraat waar hij op nummer 15 geboren werd. De verhalen schreef hij zoals de herinneringen bij hem opkwamen. ,,Veel lezers van de ‘Gennepse kra.nt’ kennen deze nog wel”, zegt hij. Èkkes Umkie.ke wordt op dinsdagavond 17 september gepresenteerd in de Kenniskeuken van de bibliotheek in Gennep. De aanvang is 19.00 uur. Het boek is dan te koop maar kan nu al gereserveerd worden via e-mail naar ger.holtermans@gmail.com.