spionageaffaire

Teruglezen: rechtszaak over ‘spionageaffaire’ gemeente Maastricht

Manon Fokke (PvdA) tijdens de raadsvergadering over de Maastrichtse spionage-affaire, begin dit jaar. © Loraine Bodewes

De rechtszaak tussen de ambtenaren en de gemeente Maastricht over de zogeheten ‘spionageaffaire’ was dinsdag. Je kon de rechtszaak vanaf 13.45 uur volgen via onderstaand liveblog.

Joos Philippens en Peter Bruijns

Onderaan dit bericht kun je het liveblog teruglezen.

Kon het door de beugel wat het college van B en W van Maastricht vorig jaar heeft gedaan in de zogenoemde spionageaffaire? Die vraag staat dinsdag centraal bij de kantonrechter.

Burgemeester en wethouders van Maastricht en de ondernemingsraad zijn gezamenlijk naar de rechter gestapt met de vraag of het college vorig jaar rechtmatig heeft gehandeld bij een intern onderzoek.

Ontslaan

In maart 2018 lekten conceptnotulen uit van het bestuur van het Shared Service Centrum Zuid- Limburg (SSC-ZL). Dat is het gezamenlijke kantoor van Heerlen, Sittard- Geleen en Maastricht in Heerlen. In het gespreksverslag was te lezen dat wethouder John Aarts zou laten onderzoeken of hij vakbondskaderleden die de samenwerking frustreerden individueel kon aanpakken of ontslaan.

Lees ook: Ambtenaren Maastricht stappen naar privacywaakhond na spionageaffaire

Dat leidde bij de ambtenaren tot grote onrust. Nadat de directeur van SSC-ZL een klacht over het lek had ingediend, in de vorm van een integriteitsmelding bij de gemeente, liet gemeentesecretaris Piet Buijtels onderzoeken wie de notulen had verspreid. Hij schakelde een bedrijfsrecherchebureau in dat het mailverkeer van 41 ambtenaren, OR-leden, managers en wethouders onderzocht, zonder hen vooraf daarover in te lichten. Een aantal ambtenaren werd op intimiderende wijze verhoord.

Wantrouwen

Eind januari onthulde De Limburger de affaire. Een maand later overleefde wethouder Aarts een motie van wantrouwen. Maar het vertrouwen tussen ambtenaren en werkgevers was en is ernstig geschaad en het intern overleg ligt nog steeds stil.

Aan de kantonrechter wordt gevraagd of hij vindt dat de gemeente voldoende zwaarwegende redenen had om rechercheurs stiekem te laten spitten in mailboxen. Ook moet hij oordelen of de aanpak proportioneel was in verhouding tot het doel.

Lees ook: Temperatuur in Maastrichtse stadhuis onder het vriespunt

Bovendien willen OR en vakbondskaderleden weten of zij recht hebben op vertrouwelijke informatie-uitwisseling.

De rechtszaak staat niet op zich. De ambtenarenbonden hebben een klacht over het inzien van mails ingediend bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Verder wordt de vraag voorgelegd of de gemeente een externe klacht over ambtelijke integriteitsschending in behandeling had mogen nemen.

Lees ook: Reconstructie spionageaffaire Maastricht: burgemeester wist maanden van niets

De onafhankelijke Rekenkamercommissie van de gemeente Maastricht doet ook onderzoek naar de affaire, maar vooral om met aanbevelingen te komen voor de toekomst. Dat rapport moet eind dit jaar afgerond zijn.

    Wil je alle Plus-artikelen lezen?

    Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

    Kies digitaal