Tientallen agenten en militairen bewaken Brunssummerheide tijdens schouw in zaak Nicky Verstappen

Jos Brech wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen (inzetje) © Politie

Tientallen militairen en politieagenten zijn betrokken bij het afzetten en bewaken van het afgezette gebied op de Brunssummerheide voor een besloten schouw van de rechtbank Limburg dinsdag 27 augustus. Vanaf maandagavond 18.00 wordt het gebied afgezet en geldt een noodverordening.

Paul Bots en Claire van Dyck

De rechters in de zaak zullen samen met de officieren van justitie, de advocaat van Jos Brech en de verdachte zelf de belangrijkste plaatsen op de Brunssummerheide bezoeken. Ook de ouders en zus van Nicky, bijgestaan door hun vertrouwenspersoon Peter R. de Vries, mogen daarbij aanwezig zijn. Ze zullen de plek op kampeerterrein de Heikop bekijken waar Nicky in 1998 verdween, het dennenbosje waar Nicky’s lichaam anderhalve dag later werd gevonden en de kruising daar dichtbij waar Jos Brech ‘s nachts staande werd gehouden door de Marechaussee.

Justitie denkt dat het van waarde kan zijn om de rechtbank te tonen waar de jongen uit Heibloem destijds lag, wat de afstand tot het zomerkamp was en waar Brech staande werd gehouden 3,5 uur na het vinden van Nicky.

© Gemeente Brunssum

Ontoegankelijk

Vanaf maandag om 18.00 uur wordt een specifiek gebied van zo’ twee bij twee kilometer om de plaatsen delict afgesloten. Dit gebeurt door tientallen agenten en militairen van de Koninklijke Landmacht die een rood-wit lint om het gebied spannen. De militairen zullen ook het gebied „schoonvegen” door te controleren op de aanwezigheid van verborgen apparatuur, zeggen politie en justitie. Het gebied blijft 24 uur ontoegankelijk. Wie zich toch in de binnenring van de afzetting bevindt, wordt door de politie aangehouden en het gebied uitgezet. De noodverordening geldt voor de hele Brunssummerheide. Dat is om in te kunnen grijpen indien zich daar mensen met opnameapparatuur of drones bevinden. In het hele gebied geldt een drone-verbod. Buiten de afzetting mag gewoon gerecreëerd worden, zeggen de politie en justitie woordvoerders. Over verdere maatregelen en de beveiliging van de verdachte worden geen mededelingen gedaan.

Omwonenden van de Brunssummerheide ontvingen dinsdag een brief met informatie over de schouw en de afzetting. de Toeristenweg is afgesloten, de Buitenring die daar parallel aan loopt, blijft open. Na de schouw gaat dinsdagmiddag de pro-formazitting verder in de rechtbank in Maastricht. Deze zitting is wel openbaar en is ook live te volgen via De Limburger.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal