Tientallen agenten en militairen bewaken Brunssummerheide tijdens schouw in zaak Nicky Verstappen

Print
Tientallen agenten en militairen bewaken Brunssummerheide tijdens schouw in zaak Nicky Verstappen

Jos Brech wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen (inzetje) Afbeelding: Politie

Brunssum / Heerlen / Hoensbroek / Heibloem -

Tientallen militairen en politieagenten zijn betrokken bij het afzetten en bewaken van het afgezette gebied op de Brunssummerheide voor een besloten schouw van de rechtbank Limburg dinsdag 27 augustus. Vanaf maandagavond 18.00 wordt het gebied afgezet en geldt een noodverordening.

De rechters in de zaak zullen samen met de officieren van justitie, de advocaat van Jos Brech en de verdachte zelf de belangrijkste plaatsen op de Brunssummerheide bezoeken. Ook de ouders en zus van Nicky, bijgestaan door hun vertrouwenspersoon Peter R. de Vries, mogen daarbij aanwezig zijn. Ze zullen de plek op kampeerterrein de Heikop bekijken waar Nicky in 1998 verdween, het dennenbosje waar Nicky’s lichaam anderhalve dag later werd gevonden en de kruising daar dichtbij waar Jos Brech ‘s nachts staande werd gehouden door de Marechaussee.

Justitie denkt dat het van waarde kan zijn om de rechtbank te tonen waar de jongen uit Heibloem destijds lag, wat de afstand tot het zomerkamp was en waar Brech staande werd gehouden 3,5 uur na het vinden van Nicky.

Tientallen agenten en militairen bewaken Brunssummerheide tijdens schouw in zaak Nicky Verstappen
Het gebied op de Brunssummerheide binnen de rode lijn wordt 24 uur lang afgezet ten behoeve van schouw in de zaak-Nicky Verstappen. De noodverordening geldt voor de hele heide (blauwe lijn) Foto: Gemeente Brunssum

Ontoegankelijk

Vanaf maandag om 18.00 uur wordt een specifiek gebied van zo’ twee bij twee kilometer om de plaatsen delict afgesloten. Dit gebeurt door tientallen agenten en militairen van de Koninklijke Landmacht die een rood-wit lint om het gebied spannen. De militairen zullen ook het gebied „schoonvegen” door te controleren op de aanwezigheid van verborgen apparatuur, zeggen politie en justitie. Het gebied blijft 24 uur ontoegankelijk. Wie zich toch in de binnenring van de afzetting bevindt, wordt door de politie aangehouden en het gebied uitgezet. De noodverordening geldt voor de hele Brunssummerheide. Dat is om in te kunnen grijpen indien zich daar mensen met opnameapparatuur of drones bevinden. In het hele gebied geldt een drone-verbod. Buiten de afzetting mag gewoon gerecreëerd worden, zeggen de politie en justitie woordvoerders. Over verdere maatregelen en de beveiliging van de verdachte worden geen mededelingen gedaan.

Omwonenden van de Brunssummerheide ontvingen dinsdag een brief met informatie over de schouw en de afzetting. de Toeristenweg is afgesloten, de Buitenring die daar parallel aan loopt, blijft open. Na de schouw gaat dinsdagmiddag de pro-formazitting verder in de rechtbank in Maastricht. Deze zitting is wel openbaar en is ook live te volgen via De Limburger.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →