Koningsvogelschieten met weidefeest in Eygelshoven

Print
Koningsvogelschieten met weidefeest in Eygelshoven

Eygelshovense schutters in opperste concentratie. Afbeelding: Roger Dohmen

Kerkrade / Eygelshoven -

Burgemeester Petra Dassen van Kerkrade lost zondag 25 augustus de openingsschoten van het traditionele koningsvogelschieten in Eygelshoven.

Dassen heeft recent het beschermvrouwschap van Eygelshovens oudste vereniging (1703) aanvaard. Het dorpsfeest op de schietweide aan de Rimburgerweg begint om 16.00 uur en is ten einde voordat de schemering intreedt.

Houten vogel

Dit jaar nemen veertien schutters deel. Zij schieten tegelijkertijd met loden kogels uit hun zware schuttersbuksen op de houten vogel. Degene die het laatste stuk(je) van de houten vogel schiet, mag zich de nieuwe koning van de schuttersbroederschap noemen. Harmonie Sint Caecilia zorgt voor de muziek en de entree bedraagt een vrije gave.

Koning

De schuttersbroederschap komt zondagmorgen om tien uur al bijeen in de Oude Kerk aan de Kerkberg voor het bijwonen van een heilige mis. ’s Middags halen de leden, in gezelschap van harmonie Sint Caecilia, koning Will Terpstra thuis op, nadat keizer Jos Kerres zich onderweg in de stoet gevoegd heeft. Als in de avond de nieuwe koning bekend is en geïnstalleerd, vertrekt de schuttersbroederschap eerst naar het verenigingslokaal D’r Toeëre en vervolgens naar het voormalige gemeentehuis van Eygelshoven De Laethof. Daar wordt de nieuwe koning voorgesteld aan geestelijk adviseur pastoor Marc Heemels en aan de nieuwe beschermvrouw, burgemeester Petra Dassen-Housen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen