30 maanden cel geëist in complexe Roermondse verkrachtingszaak

Print
30 maanden cel geëist in complexe Roermondse verkrachtingszaak

Afbeelding: ANP

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag 30 maanden celstraf tegen een 39-jarige man die verdacht wordt van een verkrachting op 10 juli 2017 in een auto in Roermond.

De officier van justitie zei het ,,nog nooit zo lastig te hebben gevonden” om een strafeis te formuleren. Voor het zogeheten requisitoir begon in de verkrachtingszaak, vroeg zij de rechtbank de zaak aan te houden. Tijdens de zitting ontstond er veel onduidelijkheid over de achtergrond van het tweetal. Hun verklaringen over het voorval stonden daarbij haaks op elkaar.

Overstuur

De Roermondenaar wordt ervan verdacht de vrouw in haar auto te hebben verkracht, na een ruzie over het lekprikken van autobanden. De politie trof de vrouw daarna hevig overstuur aan in de auto bij het Laurentius ziekenhuis. De verdachte zelf sprak over vrijwillige seks na het roken van een joint. Volgens hem zouden de twee gepraat hebben over het kind van de vrouw. De verdachte zei de vader te zijn, het slachtoffer bestreed dat.

Ook zei de man, die zich niet alles kon herinneren vanwege psychische problemen, nog tot twee weken voor de zitting een relatie met het slachtoffer te hebben gehad. De vrouw, die in de rechtszaal zei dat ‘een confrontatie over lek geprikte banden haar leven heeft veranderd’, bestreed de relatie.

Zaak aanhouden

Na alle verklaringen wilde de officier van justitie meer informatie en verzocht de zaak aan te houden. De rechtbank verwierp het verzoek en stelde dat er voor het vermeende delict van de verkrachting genoeg informatie voorhanden was.

Daarop stelde de officier van justitie, die ‘geen prettig gevoel had bij het requireren’, dat met de huidige informatie de verkrachting wettelijk en overtuigend bewezen was. Zo zou er bij de vrouw letsel zijn aangetroffen in de nek en trof de politie de vrouw overstuur aan in de auto, waarbij de sleutel in de broekzak van de verdachte zat.

Vrijspraak

Advocaat Peer Szymkowiak vroeg om vrijspraak. „Het gaat er in deze zaak om of er sprake is van vrijwilligheid of niet. Als verkrachting bewezen wordt geacht, moet er keihard en objectief bewijs zijn dat de seks niet vrijwillig was én dat mijn cliënt daar weet van had. Let wel, het gaat om mensen die elkaar al heel lang en heel goed kennen, relaties én seks met elkaar hadden.” Volgens de raadsman is er onvoldoende bewijs.

Uitspraak is op 3 september.