Klooster Wittem gedenkt 75 jaar bevrijding

Print
Klooster Wittem gedenkt 75 jaar bevrijding

In september wordt 75 jaar bevrijding herdacht.

Wittem / Gulpen / Ingber / Reijmerstok / Slenaken / Beutenaken / Epen / Trintelen / Nijswiller / Partij / Wahlwiller / Eyserheide / Piepert / Eys / Elkenrade / Wijlre / Heijenrath / Mechelen / Diependal -

In en rond Klooster Wittem wordt 75 jaar bevrijding herdacht met een bevrijdingsconcert, bevrijdingstocht en herinneringswandeling. Dat gebeurt in het weekend van vrijdag 13 tot en met zondag 15 september.

Eind 2019 en begin 2020 wordt overal in België en Nederland herdacht, dat 75 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In Wittem en omgeving wordt dat vooral gevierd in het weekend van 13 tot 15 september 2019. Op vrijdag 13 september begint om 19.45 uur in de Gerarduskapel van Klooster Wittem een groot bevrijdingsconcert met als thema ‘Leven in Vrijheid’. Het concert, georganiseerd door CultuurFonds Wittem is uitverkocht.

Op zaterdag 14 september trekt een bevrijdingstocht door de tien kerkdorpen van de gemeente Gulpen-Wittem, met 15 historische voertuigen en Engelse en Amerikaanse gasten van veteranen die in deze regio hebben gevochten voor de bevrijding . Op diverse plaatsen is er een stop voor een muzikale hulde of een korte herdenking.

Op zondagmiddag 15 september leidt pater Henk Erinkveld een 8 kilometer lange wandeling langs plekken die herinneren aan ‘de klap van Wittem’: op 21 juli 1944 werden in één klap tien verzetsmensen opgepakt door verraad door een Duitse officier die in klooster Wittem in het lazaret werd verpleegd. Een van die verzetsmensen was pater Bernard Baars, die – net als zeven anderen van de groep- het concentratiekamp niet heeft overleefd. De tocht voert langs de plek waar het gebeurde en andere oorlogsmonumenten, en eindigt in de Wittemse grafkelder bij de plaquette die aan pater Baars herinnert. Men kan zich aanmelden tot het moment van vertrek: 13.30 uur bij de kloosterreceptie. Deelname kost 2,50.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen