‘Geen deal’

Onderzoek fusie WoonGoed en Domus na overstap van directeur

Print
Onderzoek fusie WoonGoed en Domus na overstap van directeur

Directeur Harrie Oosterlee van Domus stapt per 1 oktober over naar WoonGoed 2-Duizend. Afbeelding: WoonGoed 2-Duizend

Reuver / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

De woningcorporaties WoonGoed 2-Duizend in Reuver en Domus in Roermond onderzoeken een fusie. Dat gebeurt na de overstap van directeur Harrie Oosterlee van Domus naar WoonGoed.

Oosterlee (54) begint op 1 oktober in Reuver. Vóór die datum willen de corporaties het besluit nemen om een fusie te onderzoeken. Als het resultaat positief is, smelten ze medio 2020 samen en wordt Oosterlee directeur van de fusiecorporatie.

Toeval

Ofschoon het lijkt dat benoeming en fusie deel uitmaken van een vooropgezet plan, bestrijdt president-commissaris Giel Dijk van WoonGoed dat. Hij stelt dat de zaken los van elkaar staan en dat sprake is van „puur toeval”. Interim-directeur Ton Mans van WoonGoed beaamt dat. Hij voegt toe dat WoonGoed het risico niet kan lopen van achterkamertjespolitiek beticht te worden, omdat het pas sinds 1 juli niet meer onder verscherpt toezicht staat van de Autoriteit woningcorporaties en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw vanwege problemen in de organisatie.

Zelfstandig

Die waren zo ernstig dat ze leidden tot een angstcultuur en het voortbestaan bedreigden. Een adviesbureau concludeerde vorig jaar zelfs dat een overname van WoonGoed de enige optie leek. In plaats daarvan kreeg WoonGoed het lek boven en werd de corporatie in januari 2019 door directeur Oosterlee van Domus benaderd of ze konden samenwerken. Oosterlee: „Domus is te klein om in de toekomst zelfstandig te kunnen blijven.”

Onderzoek fusie WoonGoed en Domus na overstap van directeur

Kleintjes

WoonGoed (5500 huurwoningen) is ruim vijf keer groter dan Domus (1000 huurwoningen), maar ook een kleintje. Ze delen dezelfde visie op volkshuisvesting en hebben werkgebieden in Midden-Limburg die op elkaar aansluiten. Omdat WoonGoed verplicht is een herstelplan uit te voeren van zijn toezichthouders, verandert aan die kant weinig. Bij een fusie vormen bestuur en management van WoonGoed straks ook bestuur en management van de nieuwe corporatie. Die corporatie wordt in het kantoor van WoonGoed in Reuver gevestigd. Er vallen geen gedwongen ontslagen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →