Twee Rotterdamse agenten geschorst na ‘ontoelaatbaar gedrag’ bij huiszoeking

Print
Twee Rotterdamse agenten geschorst na ‘ontoelaatbaar gedrag’ bij huiszoeking

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP XTRA

De politie heeft twee Rotterdamse agenten overgeplaatst naar een andere eenheid vanwege wangedrag bij een woninginval. De politie spreekt van ‘ontoelaatbaar gedrag’ en doet onderzoek naar de zaak.

Bij de huiszoeking, afgelopen mei aan de Meerdijk in Rotterdam-IJsselmonde, troffen de agenten verdovende middelen aan. De verdachte bewoner was op dat moment niet thuis, zo meldt de politie. Hij kon echter wel door eigen beveiligingscamera’s zien hoe de inval eraan toe was gegaan en dat liet hem schrikken. Een dag later heeft hij de beelden overhandigd op het politiebureau.

Volgens een woordvoerder van de politie was hierop te zien dat agenten ‘ontoelaatbaar gedrag’ vertoonden in de woning. Zo pakten zij bijvoorbeeld blikjes drinken uit de koelkast. RTV Rijnmond meldt dat de agenten ook neerbuigend spraken over de vrouwelijke partner van de bewoner. ,,Er vraagt een agent aan een collega of hij mijn vrouw wil nemen”, vertelt de bewoner aan de lokale omroep. De andere agent zou hebben gezegd dat hij dat niet doet, ‘omdat ze geen make-up op heeft’. Op camerabeelden zou ook te zien zijn dat de agenten zwaaien met de vibrators van de vrouw van de bewoner.

Overgeplaatst

De politie doet uitvoerig onderzoek naar de zaak. ,,Hangende het onderzoek zijn de betrokken twee politiemensen direct overgeplaatst naar een ander team”, aldus de woordvoerder. Welke maatregelen nog meer tegen de agenten worden genomen, hangt van de precieze uitkomsten van het onderzoek af.

Wethouder Bert Wijbenga, die onder meer handhaving in zijn portefeuille heeft, laat weten dat de politie in deze zaak verantwoordelijkheid moet nemen. ,,Dat geeft vertrouwen”, vertelt een woordvoerster namens de wethouder. ,,Voor de rest is deze zaak aan de politie.”

Wim Hoek, chef van het politiedistrict Zuid, zegt in een verklaring dat onprofessioneel en niet-integer gedrag de basis van goed politiewerk schendt. ,,De politie neemt altijd alle integriteitsschendingen serieus. Schending van de integriteitseisen heeft consequenties. De politie wil en moet voor de burger een betrouwbare partner zijn. Het is voor ons functioneren van het grootste belang dat wij de burger integer tegemoet treden en dat de samenleving ons vertrouwt.”