Buurt Weert boos over bouw tijdelijke woningen: ‘Dit plan wordt ons door de strot geduwd’

Print
Buurt Weert boos over bouw tijdelijke woningen: ‘Dit plan wordt ons door de strot geduwd’

De informatieavond in wijkgebouw Moesel werd dinsdagavond druk bezocht. Afbeelding: De Limburger

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Omwonenden van de locatie in de Weerter wijk Moesel waar woningcorporatie Wonen Limburg veertien tijdelijk woningen wil plaatsen, reageerden dinsdagavond heftig en emotioneel tijdens een informatieavond.

„Jullie willen hier een getto maken.” „Wij mogen meepraten over de invulling van het groen en voor de rest geldt stik er maar in.” „Dit plan wordt ons door de strot geduwd.” „Doe ons dit niet aan.”

De tweehonderd bewoners van de wijk Moesel die op de informatieavond in hun wijkgebouw zijn afgekomen, reageren vooral boos over het plan om in hun wijk veertien tijdelijke woningen te plaatsen. Die zijn bedoeld om de druk op de woningmarkt in Weert te verminderen. Eén- en tweeoudergezinnen zouden in de twee etages tellende houten huisjes een plekje moeten krijgen.

Bedoeling is dat de woningen tien jaar blijven staan. „Met een optie op een verlenging met vijf jaar”, voegt een woordvoerster van Wonen Limburg er aan toe. Veel aanwezigen hebben er echter weinig vertrouwen in dat het bij die maximaal vijftien jaar blijft, gezien voorbeelden elders in Nederland.

Lees ook: Plan tijdelijke woningen in Weerter wijk Moesel stuit op verzet

Overvallen

Maar wat de bewoners wellicht nog het meeste stoort is dat ze overvallen zijn met het plan. Bij hen viel enkele weken een brief in de bus, waarin beknopt gewag werd gemaakt van de plaatsing van veertien tijdelijke woningen op het grasveldje tussen de Christinelaan, Willem de Zwijgerstraat, Anna van Saksenstraat en Charlotte van Bourbonstraat waar vroeger basisschool de Zevensprong stond. Bovendien werden de buurtbewoners uitgenodigd voor deze ‘inloopavond’ waar ze meer informatie konden krijgen.

De woordvoerster van Wonen Limburg geeft aan dat er nog niet zo lang geleden een onderzoek gestart is naar de betreffende locatie in Moesel en dat het plan om de tijdelijke woningen daar neer te zetten nog redelijk vers is.

Impact

Ook daaraan twijfelen de omwonenden. „Het is al lang in kannen en kruiken, dit wordt ons door de strot geduwd”, aldus een omwonende. „Deze locatie is al langer veel bij de gemeente bekend. Wij worden voor de gek gehouden en worden nergens bij betrokken. Ja, we mogen nog meepraten over de invulling het groen, maar voor de rest geldt stik er maar in. Dit plan heeft een flinke impact op de wijk. Dan moet je toch eerst met de omwonenden in overleg treden of niet soms?”

Rechter

Een medewerker van de gemeente geeft aan dat het plan eerst nog door de gemeenteraad goedgekeurd moeten worden en dat daarna nog bezwaar gemaakt kan worden. „De behandeling in de raad is 25 september. Daar bestaat de mogelijkheid voor bewoners om het woord te voeren.” Ook de gang naar de rechter en uiteindelijk de Raad van State staan aansluitend nog open, geeft ze aan.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen