Video: Geweigerde Limburgse nikabdraagster: ‘Ik wil gewoon met de bus kunnen reizen’

Print

Nikabdraagster die uit bus gezet werd doet haar verhaal. Video: De Limburger

STEIN / Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Veldschuur / Catsop / Meers / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Nikabdraagster Angela Kempeners (36) uit Geleen werd maandag geweigerd in de bus en door de politie eruit gezet. Dinsdag trof ze dezelfde chauffeur.

De hele dag is ze dinsdag landelijk nieuws geweest. Sinds 1 augustus geldt in Nederland een boerkaverbod. Angela Kempeners wist dat er toch niet gehandhaafd zou worden en stapte maandag, gehuld in nikab, in een lijnbus.

Video: Geweigerde Limburgse nikabdraagster: ‘Ik wil gewoon met de bus kunnen reizen’
Foto: Ermindo Armino

De buschauffeur weigerde nog verder te rijden en belde de politie. „De agent, een Marokkaan, van wie ik toch wat meer begrip verwachtte, kwam met zwaailichten aanrijden en zette me de bus uit”, vertelt Angela Kempeners. Volgens Arriva had de buschauffeur de vrouw niet mogen weigeren omdat alle Nederlandse vervoerders hebben afgesproken het verbod niet te handhaven. De chauffeur had haar dus gewoon mee moeten nemen.

Lees ook: Nikabdraagster uit bus gezet: ‘Chauffeur had moeten doorrijden toen ze weigerde’

‘Ik kies hier zelf voor’

Met die verklaring in de hand stapte Kempeners dinsdag opnieuw in de bus. Daar trof ze dezelfde chauffeur. Deze keer mocht ze na een telefoontje van de chauffeur naar zijn werkgever wel mee, en dus reisde ze naar haar werk. Ook kwam ze met de bus terug naar huis. „Ik zit helemaal niet op die aandacht te wachten. Ben ook geen crimineel”, zegt ze. „Maar ik vertel mijn verhaal omdat ik gewoon met de bus wil kunnen reizen, net als naar een bank gaan of naar het ziekenhuis. Ben zelfs bereid me te identificeren, door mijn nikab even af te doen als het moet, maar dat hoefde niet van de buschauffeur. Er zaten mensen in de bus die het voor me opnamen. Dat was heel fijn.”

Het dragen van de nikab is voor Kempeners een uiting van haar religie. ,,Ik kies hier zelf voor.” Tien jaar geleden is ze moslim geworden. Ze is aanhanger van het salafisme, de meest conservatieve stroming binnen de islam. „Maar ik ben tegen Islamitische Staat hoor. Ik bid vijf keer per dag, daarom heen plannen we ons leven. Ik ga weleens naar de moskee in Geleen maar niet elke week. Natuurlijk wil ik graag eens naar Mekka.”

Video: Geweigerde Limburgse nikabdraagster: ‘Ik wil gewoon met de bus kunnen reizen’
Foto: ERMINDO ARMINO

Kempeners, die met haar vier kinderen in Geleen woont, zegt met niemand problemen te hebben. „Niet met de buren, niet met mijn familie. Van mijn bazin mag ik alleen werken, ik doe schoonmaakwerk, zodat ik mijn nikab af kan doen.”

Lees ook: Burgerwacht boerka ook in Limburg: moslima’s kunnen hulp inroepen via WhatsApp

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen