‘Spionageaffaire’ gemeente Maastricht: ‘Geen uitzondering voor OR-leden’

Print
‘Spionageaffaire’ gemeente Maastricht: ‘Geen uitzondering voor OR-leden’

Mosae Forum, het kantoor van de Maastrichtse gemeenteambtenaren. Afbeelding: De Limburger

Maastricht / Itteren -

Mochten rechercheurs stiekem spitten in mails van de ondernemingsraad (OR) in de spionageaffaire in Maastricht? Die vraag werd dinsdag voorgelegd aan de kantonrechter. Zowel de OR als de gemeente wil duidelijkheid voor de toekomst.

Stond de gemeente Maastricht in haar recht om vorig jaar in mailboxen van de ondernemingsraad te speuren naar het lek van explosieve notulen? Daar moet de kantonrechter antwoord op geven.

De kwestie in het kort. In maart 2018 lekten in het Maastrichtse stadskantoor vertrouwelijke conceptnotulen uit van het bestuur van het gezamenlijke kantoor in oprichting van Heerlen, Sittard-Geleen en Maastricht, SSC-ZL. Uit de tekst was op te maken dat de mogelijkheid zou worden onderzocht of dwarsliggende ambtenaren juridisch konden worden aangepakt of ontslagen. Die gelekte passage werd intern verspreid en dat leidde tot grote onrust. In de definitieve notulen kwam die tekst niet meer voor, maar toen was het al crisis in het overleg tussen ambtenaren en bestuurders. De gemeentesecretaris liet onderzoeken wie de conceptnotulen had verspreid. Een bedrijfsrecherchebureau onderzocht het mailverkeer van 41 ambtenaren, onder wie 15 OR-leden, zonder hen vooraf daarover in te lichten.

Lees ook: Teruglezen: rechtszaak over ‘spionageaffaire’ gemeente Maastricht

Advocaat Loe Sprengers betoogde dat de gemeente niet voldoende zwaarwegende redenen had om rechercheurs in mailboxen van OR-leden te laten neuzen. Die genieten een beschermde status maar werden volgens Sprengers ten onrechte behandeld als gewone ambtenaren. De OR wil door de kantonrechter bevestigd zien dat zij recht heeft op vertrouwelijke informatie-uitwisseling en op vrije nieuwsgaring binnen het stadhuis. Volgens Sprengers is tevens de afspraak geschonden dat de OR-voorzitter vooraf geïnformeerd wordt als e-mails worden ingezien. Ook betoogde hij dat niet meteen duidelijk was dat de notulen geheim waren.

‘Schade kunnen beperken’

Daar was rechter Otten het niet mee eens. ,,De inhoud was redelijk explosief. Gezien die status had het niet anders dan vertrouwelijk kunnen zijn.” Advocaat Mark van de Laar betoogde dat de gemeente voldoende reden had voor het interne onderzoek vanwege een ernstig vermoeden van het schenden van vertrouwelijkheid. „Het zijn vertrouwelijke stukken van intern beraad van SSC-ZL en dat is geen openbaar lichaam. Ambtenaren hadden de schade kunnen beperken door alleen met de bestuurder te overleggen en het stuk niet te verspreiden. Als dan toch wordt gelekt is het van belang te achterhalen hoe dat is gebeurd.” Volgens Mark van de Laar heeft de bedrijfsrecherche liefst 41 mailboxen ingezien om willekeur te voorkomen en later niet verwijt te krijgen dat de kwestie te beperkt onderzocht is. „Het lag niet voor de hand OR-leden van het onderzoek uit te sluiten. OR-leden zijn ook ambtenaar met een persoonlijk belang, Dat is bijna niet te ontwarren. De gemeente ziet niet dat door het onderzoek het OR-werk is geschonden of in gevaar is gekomen.”

Lees ook: Reconstructie spionageaffaire Maastricht: burgemeester wist maanden van niets

Van de Laar sprak ook tegen dat de OR-voorzitter van tevoren gewaarschuwd had moeten worden. Jurisprudentie daarover gaat over een onvergelijkbare kwestie. Bovendien staat al in het privacyreglement van Maastricht dat mails gecontroleerd kunnen worden.

Over vier weken volg een uitspraak van de kantonrechter.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee