RECHTBANK

Aanleg Buitenring: provincie moet inwoners Kerkrade en Brunssum vergoeding betalen

Print
Aanleg Buitenring: provincie moet inwoners Kerkrade en Brunssum vergoeding betalen

Archiefbeeld: Laatste stuk Buitenring (vanaf Nuth richting Brunssum) ging open. Afbeelding: Bas Quadvlieg

Kerkrade / Eygelshoven / Brunssum -

De provincie moet verschillende inwoners van Kerkrade en Brunssum een vergoeding betalen, omdat hun huis minder waard is geworden door de aanleg van de Buitenring. De rechtbank Limburg heeft hun bezwaar gegrond verklaard.

Inwoners van Parkstad hebben de afgelopen jaren in totaal duizenden claims neergelegd bij de provincie als gevolg van de Buitenring. Een speciale schadecommissie heeft over de ingediende vorderingen advies gegeven. In vele tientallen gevallen heeft het advies tot een rechtszaak geleid.

Bij de vaststelling van planschadevergoeding is onder meer van belang of bewoners op het moment dat ze hun huis kochten of bouwden, konden weten dat er een weg stond gepland. De rechtbank Limburg heeft vastgesteld dat in het Streekplan Zuid-Limburg in 1977 al sprake is van de aanleg van een hoofdweg rond Brunssum. Maar de rode stippellijn op de kaart van het Streekplan maakt niet duidelijk waar de weg precies is geprojecteerd, hebben drie Brunssummers uit de omgeving Merkelbeekerstraat-Klingbemden aangevoerd. „Die stippellijn stopt op minimaal 1 kilometer van onze woningen”, betogen zij.

Streekplan

In het Streekplan van 1987 en dat van 1991 wordt van de weg geen melding meer gemaakt. „Het gaat te ver om van een koper te verlangen dat hij niet alleen de meest recente Streekplannen maar ook het Streekplan dat tien jaar eerder is gepubliceerd kent”, stelt de rechtbank. Die vindt daarom dat de waardevermindering door de aanleg van de Buitenring moet worden vergoed. De schade die volgens de bewoners zou zijn ontstaan door het verleggen van de Merkelbeekerstraat heeft de rechtbank verworpen. De Brunssummers krijgen een vergoeding variërend van 3000 tot 5900 euro.

Een inwoner van Kerkrade krijgt 2100 euro vergoeding omdat hij door de Buitenring een rotonde op 80 meter van zijn huis in de Burgemeester Franssenstraat heeft gekregen. Op die plek ligt een volkstuincomplex met een groenbestemming. Dat op een deel daarvan ook een rotonde in de huidige omvang zou komen, lag volgens de rechtbank niet in de lijn der verwachtingen. Door de rotonde ervaart de Kerkradenaar onder meer veel meer geluidshinder.

Een inwoner van Nieuwenhagen heeft bot gevangen bij de rechtbank. De Buitenring loopt ter hoogte van de Landgraafse kern over het bestaande tracé. Dat die weg, de N299, zou worden uitgebreid, kon worden verwacht. De schadeadviescommissie had 1350 euro vergoeding geadviseerd, maar de rechter is het met de provincie eens dat een normaal maatschappelijk risico van 6000 euro in dit geval gerechtvaardigd is.

In andere claimzaken moet de rechtbank nog uitspraak doen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen