Nederland stapt massaal over op elektrisch koken

Print
Nederland stapt massaal over op elektrisch koken

Afbeelding: Shutterstock

De Nederlandse consument stapt massaal over op elektrisch koken. Vorig jaar was bijna driekwart van de verkochte inbouwkookplaten elektrisch. Vooral inductie is populair.

Van de Nederlanders die in 2018 een nieuwe kookplaat voor hun keuken kochten, koos nog maar 27 procent voor een aansluiting op gas. De rest ging voor elektrisch, waarbij een inductiekookplaat favoriet is. Dat blijkt uit de Gasmonitor 2019, een jaarlijks onderzoek van Natuur & Milieu naar warmte-apparaten als kookplaten, cv-ketels en warmtepompen.

Lees ook: Vijf stellingen over elektrisch koken: moeilijker dan koken op gas?

In 2015 koos 52 procent nog voor koken op gas. Maar sinds vorig jaar de verplichting verviel om nieuwbouwprojecten op gas aan te sluiten, is de elektrische kookplaat in nieuwe woningen bijna standaard. Ook in oudere woningen wordt steeds meer elektrisch gekookt.

Minder CO2

Het kabinet wil met het Klimaatakkoord in 2030 49 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990. Het afscheid nemen van gas is een van de manieren om dat te bereiken. In de keuken lijkt dat goed te lukken.

,,Elektrisch koken heeft de slag in de keuken gewonnen’’, concludeert Rob van Tilburg van Natuur & Milieu. Volgens Van Tilburg is vooral de inductieplaat populair. Die heeft niet het nadeel van gietijzeren of keramische platen: traag afkoelen, wat nogal eens leidt tot een overkokend pannetje melk.

Bij koken op inductie wordt niet de plaat warm, maar de pan. ,,Dat maakt het ook nog eens extra veilig’’, zegt Van Tilburg. ,,Je kunt je handen niet meer branden. Bovendien is het veel makkelijker schoon te maken.”

CV-ketel

Waar de Nederlandse consument schijnbaar zonder al te veel weemoed afscheid neemt van zijn gasstel, blijkt de band met de gasgestookte cv-ketel een stuk hechter. Vorig jaar werden er bijna 430.000 verkocht, 1 procent meer dan in 2017.

De verkoop van warmtepompen steeg relatief veel sneller - met 27 procent tot 108.000 stuks - maar blijft dus ver nog achter bij de vertrouwde hr-ketel. Van Tilburg: ,,Hoewel de warmtepomp een bewezen technologie is, zijn mensen er toch nog minder mee vertrouwd.’’

Maar ook hier is de ontwikkeling naar ‘van het gas af’, onomkeerbaar, stelt de Natuur & Milieu-directeur. ,,Tegenwoordig wordt bijna 70 procent van de nieuwbouwwoningen niet op gas aangesloten. Dus dan gaat het vanzelf.’’

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →