NVJ: onbegrijpelijk besluit om geen pers toe te laten bij schouw zaak-Nicky Verstappen

© Luc Lodder

De Nederlandse Vereniging van Journalisten vindt het onbegrijpelijk dat de rechter heeft besloten dat er geen pers aanwezig mag zijn bij de schouw in de zaak die draait om de dood van Nicky Verstappen.

Redactie

Ook dat de gemeente Brunssum een noodverordening heeft afgegeven voor het gebied in de Brunssummerheide waar maandag een schouw wordt uitgevoerd vindt de NVJ een onbegrijpelijk besluit. „Daar zullen we rechtbank en gemeente van op de hoogte stellen waarbij wij, als besluit ongewijzigd blijft, een procedure overwegen om toegang voor de pers af te dwingen”, aldus NVJ-secretaris Thomas Bruning op de site van de journalisten vakbond.

Lees ook: Video: Zelfs het leger wordt ingezet voor schouw in de zaak-Nicky Verstappen

Maatschappelijke impact

„Juist in zaken met grote maatschappelijke impact is volwaardige toegang voor de pers van groot belang. Rechtszaken dienen een openbaar karakter te hebben, dat zou een uitgangspunt moeten zijn bij alle onderdelen van een procedure.” Het gebied op de Brunssummerheide wordt maandag om 18.00 uur afgesloten en blijft een etmaal ontoegankelijk. Wie zich toch binnen het gebied bevindt, wordt door de politie weer weggestuurd.

De rechters in de zaak zullen samen met de officieren van justitie, de advocaat van Jos Brech en de verdachte zelf de belangrijkste plaatsen op de Brunssummerheide bezoeken. Ook de ouders en zus van Nicky, bijgestaan door hun vertrouwenspersoon Peter R. de Vries, mogen daarbij aanwezig zijn. Ze zullen de plek op kampeerterrein de Heikop bekijken waar Nicky in 1998 verdween, het dennenbosje waar Nicky’s lichaam anderhalve dag later werd gevonden en de kruising daar dichtbij waar Jos Brech ‘s nachts staande werd gehouden door de Marechaussee.