Nikabdiscussie: ‘Chauffeurs Arriva in gewetensnood’

Print
Nikabdiscussie: ‘Chauffeurs Arriva in gewetensnood’

Nikabdraagster Angela Kempeners. Afbeelding: Ermindo Armino

Stein / Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Veldschuur / Catsop / Meers -

Buschauffeurs van Arriva zitten in gewetensnood nu een collega van hen op de vingers is getikt na het verwijderen van een nikabdraagster uit de bus in Stein. Ze melden zich massaal bij de vakbond, stelt CNV-bestuurder Jean-Marie Severijns.

„Als ik voor elk appje een euro had gekregen, kon ik vanavond in een sterrenrestaurant eten”, stelt Severijns. „Als een chauffeur zelf de wet overtreedt door bijvoorbeeld achter het stuur op zijn telefoon te kijken, dan volgt ontslag op staande voet. Nu weigert een chauffeur conform de wet een vrouw met een gezichtsbedekkende nikab, en krijgt hij het verwijt dat hij niet goed heeft gehandeld.”

Lees ook: Nikabdraagster uit bus gezet: ‘Chauffeur had moeten doorrijden toen ze weigerde’

Boete

Dat verwijt is volgens de vakbondsbestuurder extra pijnlijk, omdat de vrouw, de 36-jarige Angela Kempeners uit Geleen, geen boete kreeg van de politie, en een dag later ongehinderd toegelaten moest worden in de bus bij dezelfde chauffeur. „Wij willen het gedrag van deze vrouw niet veroordelen, maar we veroordelen wel de wet en de manier waarop daar mee wordt omgegaan. Chauffeurs weten niet meer wat ze moeten doen. Ze komen in gewetensnood. De politie bellen heeft blijkbaar geen zin, terwijl deze wet juist vanwege de veiligheid is ingevoerd.”

Verwijt

Arriva tikte de chauffeur dinsdag publiekelijk op de vingers. Vervoerders hebben samen afgesproken het nikab- en boerkaverbod niet te handhaven, liet Arriva weten. De chauffeur had sowieso verder moeten rijden, en niet moeten wachten op de politie, was het verwijt.

Nikabdraagster die uit bus gezet werd doet haar verhaal. Video: De Limburger

Volgens de CNV-bestuurder mag alleen de politie boetes uitdelen aan mensen die met gezichtsbedekkende kleding in het ov stappen. De stewards van Arriva zijn alleen bevoegd om zwartrijders te bekeuren.

Vertrouwen kwijt

Volgens Severijns zijn chauffeurs in een mentale spagaat terechtgekomen. Er is een wet, maar als je die handhaaft heb je een probleem. „Dat is een signaal waardoor chauffeurs het vertrouwen in de wet, de politiek en ook hun werkgever kwijtraken.”

CNV gaat de komende dagen de politiek benaderen in de hoop dat die een oplossing voor het probleem vindt.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen