Bevrijdingsfestival blijft definitief in Roermond, op nieuwe locatie

Print
Bevrijdingsfestival blijft definitief in Roermond, op nieuwe locatie

Sfeerbeeld van het bevrijdingsfestival van dit jaar in Roermond. Afbeelding: René Corten

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Het bevrijdingsfestival Limburg wordt ook in 2020 in Roermond gehouden. In eerste instantie wilde de stichting die het evenement organiseert het festival naar Sittard verplaatsen, maar nu is toch gekozen voor een nieuwe locatie bij de Arloflat aan de Maas bij Roermond.

De gemeente Roermond en de stichting Bevrijdingsfestival Limburg laten weten dat in goed overleg het besluit is genomen. Eind vorig jaar nog besloot de stichting om naar Sittard te verhuizen omdat daar plek was voor meer bezoekers en er ook meer horeca-inkomsten zouden worden gegenereerd.

Ophef

Het besluit leidde tot een hoop ophef. Vooral de gemeente Roermond was verbolgen, omdat die meende dat het festival in de stad zou blijven. Wat volgde was onder meer overleg met gouverneur Theo Bovens, die onder andere het thema herdenken en vieren in zijn portefeuille heeft. Uiteindelijk werd besloten dat het evenement in 2019 nog in Roermond zou plaatsvinden, de stichting een nieuwe toekomstvisie op zou stellen voor het festival en daaraan vervolgens een locatie zou koppelen.

Locatie

„De ophef die is ontstaan destijds is natuurlijk jammer, daar zat niemand op te wachten. Maar het heeft er wel toe geleid dat we als gemeente in oplossingen zijn gaan denken en uiteindelijk op deze nieuwe locatie zijn uitgekomen”, legt burgemeester Rianne Donders van Roermond uit. Volgens haar was de locatie eerder afgevallen omdat het houden van een festival op die plek terwijl omwonenden nog aan het ageren waren tegen geluidsoverlast van het Solarfestival als niet wenselijk werd geacht. „De problemen met Solar zijn inmiddels zo goed als opgelost. Vandaar dat we denken dat dit nu kan.”

De gemeente Roermond gaat samen met de organisatie van het festival kijken of er in de binnenstad een randprogramma kan komen dat aanvullend is op het festival. Dat zullen geen podia zijn met muziek, maar onbekend is nog wat dat dan wel kan zijn.

Jammer

Wethouder Berry van Rijswijk van de gemeente Sittard-Geleen laat weten het jammer te vinden dat het festival niet alsnog naar Sittard komt. „We zijn erover geïnformeerd door het bestuur, en daarbij is het wel goed om op te merken dat het ook alleen aan de stichting is om te bepalen waar de viering van 5 mei plaatsvindt. Ze hebben blijkbaar in Roermond een andere locatie kunnen krijgen, die eerst niet bespreekbaar was, en daar kiezen ze voor. Dat is hun goed recht.”

Van Rijswijk zegt dat zijn gemeente geen poging zal doen om de stichting opnieuw van gedachten te laten veranderen. „Bevrijding is geen thema waar je over moet stoeien. We hadden het graag gehad, maar het is een keuze van het stichtingsbestuur. En als ze in de toekomst alsnog hier naartoe willen komen dan staat de deur altijd open.” Hij voegt daar aan toe dat er vooralsnog geen plannen zijn om op 5 mei een alternatief evenement in Sittard te organiseren.

Gouverneur

Een woordvoerster van de provincie laat weten dat gouverneur Theo Bovens dinsdag op de hoogte is gebracht van het besluit om het festival in Roermond te houden. Ze laat daarbij weten dat de locatiekeuze verder een autonome bevoegdheid van het stichtingsbestuur is.

Lees ook: Historische argumenten geen factor bij locatie bevrijdingsfestival

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen