Alsnog eervol ontslag voor vertrokken diaken Venlo-Zuid

Print
Alsnog eervol ontslag voor vertrokken diaken Venlo-Zuid

Het bisdom Roermond heeft Guido van Dierendonck alsnog eervol ontslag verleend. Afbeelding: Mitchell Giebels

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

De begin vorig jaar als diaken uit Venlo-Zuid vertrokken diaken Guido van Dierendonck heeft met terugwerkende kracht alsnog eervol ontslag gekregen van het bisdom Roermond.

Van Dierendonck werd per 1 november vorig jaar ontslagen als diaken in Venlo-Zuid. Hij zat toen al geruime tijd thuis vanwege een conflict met het kerkbestuur. Bij zijn ontslag ontbrak het gebruikelijke woord ‘eervol’. Het bisdom Roermond heeft Van Dierendonck recent laten weten dat hij alsnog eervol ontslag krijgt en heeft dit besluit inmiddels ook gepubliceerd.

Een woordvoerder van het bisdom Roermond laat weten dat de diaken eind vorig jaar eigenlijk al eervol ontslag had moeten krijgen. Dat is nu hersteld.

Van Dierendonck schrijft in een reactie dat het jaar 2018 voor hem ontzettend zwaar en pijnlijk was. „De eenheid met het bisdom is gelukkig weer hersteld”, schrijft Van Dierendonck. „Ik dank daar bisschop Smeets voor vanuit de grond van mijn hart. Hij weet wat het met mij gedaan heeft en nog steeds doet. Deze grootse daad van hem is meer dan ik voor mogelijk had gehouden.”

Alsnog eervol ontslag voor vertrokken diaken Venlo-Zuid
Guido van Dierendonck Foto: Laurens Eggen

Klap

Diaken Arjan Langen trad eerder op als bemiddelaar in het conflict tussen Van Dierendonck en het Venlose kerkbestuur. Volgens hem was het eerdere oneervolle ontslag een ‘ontiegelijk harde klap’ voor zijn collega. Daarmee werd hij namelijk op één lijn gesteld met personen die zich binnen de kerk schuldig hebben gemaakt aan bijvoorbeeld seksueel misbruik.

Volgens Langen, momenteel diaken in de federatie Maasdorpen in Horst aan de Maas, heeft hij flink voor Van Dierendonck moeten lobbyen bij het bisdom Roermond. „Het is nogal een stap voor een bisschop om een eerder besluit terug te draaien”, aldus Langen. „Voor zover ik weet is dat uniek.”

Van Dierendonck was begin 2018 al zo’n vijf jaar actief als diaken in de parochie Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Venlo-Zuid. Door het tekort aan priesters fungeerde hij daar in feite als pastoor. Volgens Van Dierendonck vond een klein groepje parochianen dat hij niet functioneerde en dat hij mensen de parochie uit zou jagen. Langen vindt dat het Venlose parochiebestuur Van Dierendonck destijds onvoldoende heeft gesteund. Om die reden heeft Langen vorig jaar zijn benoeming als diaken in Venlo teruggegeven aan het bisdom.

Proksch

Het bisdom Roermond heeft ook bekendgemaakt dat de omstreden pastoor Michael Proksch van de Heilig Hartparochie in Venlo op medische gronden eervol ontslag heeft gekregen. Proksch maakte in Venlo ruzie met verenigingen en kerkgangers, weigerde samenwerking met andere priesters, had geen contact met deken Jos Spee en negeerde suggesties van het bisdom om in therapie te gaan. Volgens een woordvoerder van het bisdom heeft Proksch niets oneervols gedaan. „Dat hij bij sommige mensen niet goed lag, is geen reden om hem niet eervol te ontslaan.”