Bussen vol toeristen houden halt voor de siertuinen van Huys en Hof

Print
Bussen vol toeristen houden halt voor de siertuinen van Huys en Hof

Christien en Jan Reinders doen alles samen. En als er grote groepen komen, is er nog altijd hulp vanuit de familie.” Afbeelding: Judith van Bilsen

Buggenum -

Het is zomertijd. De ideale periode om je eigen gemeente te ontdekken. Wij nemen een kijkje bij de siertuinen van Huys en Hof van Christien en Jan Reinders in Buggenum.

Wanneer ik de ’plaats’ op loop van Huys en Hof Buggenum, moet ik een beetje bukken om niet mijn hoofd te stoten aan een stel kiwi’s. Samen met wat druiven groeien ze aan de pergola’s die de verbinding aangeven tussen ’huys’ en ’hof’. Om het hoekje wacht Christien Reinders mij op, met een kop thee en een stuk zelfgemaakte kwarktaart. Mét fruit uiteraard.

“Het was helemaal niet de bedoeling om onze tuin te openen voor publiek”, vertelt Christien als ik haar vraag naar de ontstaansgeschiedenis. Ze kochten het huis en de bijbehorende grond wel met de gedachte er een siertuin te beginnen, maar dat ooit hele bussen speciaal voor hun tuin hun weg naar Buggenum zouden vinden, hadden ze nooit kunnen voorspellen. “We begonnen met pompoenen, want dat groeit snel en dan hoefden we niet te schoffelen. Zo konden we al onze tijd spenderen aan het verbouwen van het huis”, legt Jan uit.

Wanneer een hele tijd later de tuin steeds meer op orde is, klinkt een ‘Ik kom zo ook bij jullie!’ van over de schutting van de buren die ook een voor bezoekers toegankelijke siertuin hadden. Het was een fotograaf die ook gecharmeerd was van de tuin van Christien en Jan Reinders.

Christien lacht: “In die tijd gebeurde het geregeld dat er mensen spontaan achterom kwamen lopen, terwijl we helemaal geen open tuin hadden. Zo is op een zeker momemt de gedachte geboren om het wat professioneler aan te pakken.”

In de eerste jaren kwamen de mensen echt voor de sierpompoenen. Inmiddels is er veel meer te zien. Ze hebben een echte boerentuin met veel bloemen en planten, borders op kleur, allerlei soorten kleinfruit en bijzondere groentes.

Naast het verwelkomen van de reguliere bezoekers van de tuin, organiseert Christien regelmatig culinaire middagen. Hele bussen met mensen komen voor zo’n pompoenmiddag naar Buggenum. De bezoekers krijgen dan een rondleiding door de tuin en een lezing over onder andere de geschiedenis van de pompoen. Uiteraard krijgen ze ook diverse hapjes met pompoen aangeboden. “De hele middag is een complete beleving met veel afwisseling”, legt Christien uit. En deze culinaire middagen blijven niet onopgemerkt. Ze was zelfs een keer bij het bekende live tv-programma Koffietijd te gast om haar beroemde pompoentortilla te koken.

“Wist je dat wij meer dan driehonderd soorten pompoenen kweken? En dat je ze in verschillende kleuren hebt? Ik kook bijvoorbeeld veel met de donkerkleurige pompoenen, met een schilkleur van donkergroen tot zwart. Die zijn van binnen evengoed oranje, hoor.”

En zelfs met al deze activiteiten heeft het stel nog tijd over om lezingen te geven. “Gelukkig doen Jan en ik dit allemaal samen en als er grote groepen komen, kan ik altijd de hulp inschakelen van wat familieleden.” Bezoekers komen uit heel Europa. “We staan in tientallen tuinbladen in binnen- en buitenland”, lacht Christien.

Huys en Hof is het hele jaar door geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag. Tijdens het pompoenseizoen (september en oktober) staan Christien en Jan van maandag tot en met zaterdag klaar om bezoekers te ontvangen.

Op 7 en 8 september vindt het Pompoenweekend plaats en is de hele tuin in stijl aangekleed. Er is een proeverij in de wei en op het terras is koffie en thee met onder andere pompoenvlaai verkrijgbaar. Entree is gratis.

Kijk hier voor meer informatie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen