Media eisen toegang tot besloten schouw zaak-Nicky Verstappen

Print
Media eisen toegang tot besloten schouw zaak-Nicky Verstappen

Afbeelding: Luc Lodder

Brunssum / Heibloem -

Het Genootschap van Hoofdredacteuren en de Nederlandse Vereniging van Journalisten stappen naar de rechter om openbaarheid van de besloten schouw in het proces rond de dood van Nicky Verstappen af te dwingen.

Mede vanwege de grote maatschappelijke impact van de zaak vinden zij dat de openbaarheid van de schouw van groot belang is. Daarom spannen ze een kort geding aan tegen de rechtbank Limburg en de gemeente Brunssum.

Lees ook: NVJ: onbegrijpelijk besluit om geen pers toe te laten bij schouw zaak-Nicky Verstappen

De gemeente Brunssum heeft vanwege de schouw een noodverordening afgegeven en het gebied hermetisch afgesloten.

„Rechtszaken dienen een openbaar karakter te hebben. De beslissing van de rechtbank om niet alleen het publiek, maar ook mediaorganisaties te weren, heeft grote consequenties”, stelt voorzitter Marcel Gelauff van het Genootschap van Hoofdredacteuren. „Het is een belangrijke functie van de pers om op onafhankelijke wijze verslag te kunnen doen van rechtszaken. Van ons wordt verlangd het publiek op neutrale wijze te informeren en controle uit te oefenen op de overheid en de rechtspraak. De maatregelen die de rechtbank samen met de gemeente getroffen heeft, zijn buitenproportioneel en doen afbreuk aan de persvrijheid.”

Volgens de rechtbank Limburg kan de aanwezigheid van media van invloed zijn op het „ordentelijk verloop” van de schouw en „de veiligheid van betrokkenen”. De journalisten stellen dat dat risico kan worden weggenomen door het maken van duidelijke afspraken. Ze stellen voor om één cameraploeg in te zetten die vervolgens de beelden deelt met alle geïnteresseerde mediaorganisaties.

Lees ook: Zelfs het leger wordt ingezet voor schouw in de zaak-Nicky Verstappen

De nabestaanden en advocaat Gerald Roethof van verdachte Jos Brech hebben aangegeven geen reden te zien om media te weren bij de schouw.

Dit moet je weten over de schouw in de zaak- Nicky Verstappen. Video: De Limburger