Brussel

België zet streep door omstreden pulsvisserij

Print
België zet streep door omstreden pulsvisserij

Afbeelding: Getty Images

Na Frankrijk verbiedt ook België de pulsvisserij. Belgische vissers hebben geen schepen die met deze techniek vissen, terwijl Nederlandse kotters de techniek wel gebruiken in de Belgische wateren.

„De Nederlanders hebben wel 80 vaartuigen die uitgerust zijn met de techniek”, aldus de Vlaamse minister Koen Van den Heuvel. „Waar die schepen passeren, is de zee leeggevist.”

Bij pulsvisserij worden vissen met stroomstootjes opgeschrikt en in het net gedreven. Ondanks Nederlands verzet heeft de Europese Unie besloten deze techniek vanaf 1 juli 2021 te verbieden. Het staat lidstaten echter vrij dit verbod eerder in te voeren.

„Het visbestand krijgt niet meer genoeg tijd om te herstellen”, motiveert Van den Heuvel het besluit. „Er zit veel minder tong in onze wateren dan vroeger.”

Belgische kustvissers reageren positief op het verbod. Hun Nederlandse collega’s zien het Europese verbod als rampzalig. Zij hebben flink geïnvesteerd in de techniek en wijzen erop dat ze daardoor minder brandstof verbruiken en de zeebodem minder schade toebrengen.