Maastrichtse Mosae Zorggroep zoekt fusiepartner

Print
Maastrichtse Mosae Zorggroep zoekt fusiepartner

Campagne, een van de zorgcentra van Mosae. Afbeelding: Loraine Bodewes

Maastricht / Itteren -

De Mosae Zorggroep in Maastricht praat met andere zorgorganisaties in de regio over vergaande samenwerking of een fusie.

De slechte financiële situatie bij Mosae zet de gesprekken onder druk. In het eerste halfjaar is al 1,5 miljoen euro te veel uitgegeven; het tekort dat eerder nog voor heel 2019 werd gevreesd.

Dat bevestigt interim-bestuurder Anitra Louwers.

Haast

Mosae heeft haast met de gewenste fusie. De zorggroep heeft het contract met het bedrijf waar Mosae nu nog de specialisten ouderengeneeskunde, fysio- en ergotherapeuten van betrekt al opgezegd. Dat loopt af op 1 januari. Deze externe inhuur is een belangrijke verliespost.

„De nieuwe partner zal dus zeker een partij moeten zijn die deze mensen wél in eigen huis heeft, zo besparen we minstens vijf ton”, zegt Louwers. Daarmee valt een organisatie als Vivantis af. Met wie Mosae actueel wél in gesprek is, wil ze niet zeggen. Instellingen als Sevagram, Meander, Envida en Cicero liggen voor de hand. Dat Mosae onder verscherpt toezicht van de inspectie staat, maakt de gesprekken er niet makkelijker op. „Ook daar kunnen we hulp van een partner gebruiken, we zijn te klein om dit allemaal alleen te dragen.”

Lees ook: Hoeveel tijd heeft Mosae nog (nodig)?

Plan van aanpak

Samen met Bram van de Langenberg, de bestuurder wiens vertrek eerder deze week bekend werd, heeft Louwers een plan van aanpak opgesteld dat Mosae weer gezond moet maken; zowel financieel als qua kwaliteit van de zorg. Ze erkent dat dit plan mede is bedoeld om de organisatie interessanter te maken voor een fusiepartner. Zo wordt al een voorschot genomen op afslanking van de overhead, de staf en andere straks dubbele functies.

Onder de streep moet het plan sowieso een bezuiniging opleveren van 2,5 miljoen euro, becijfert Louwers. Mosae heeft een begroting van 33 miljoen euro. Vooral de afdelingen horeca en welzijn worden getroffen. Zo wordt gezocht naar een partij die de restaurants in de drie zorgcentra wil overnemen. Daar wordt nu jaarlijks 6,5 ton verlies op geleden. „Lukt dat niet, dan sluiten we ze en zullen zo’n dertig mensen op zoek moeten naar ander werk.”

Op welzijn, het organiseren van activiteiten en dagbesteding voor de bewoners van de drie tehuizen van Mosae, valt volgens Louwers ook te besparen. „Daar zitten nu twintig fte’s op, waar organisaties van dezelfde omvang het met veel minder doen. Ik noem daar nu voor Mosae nog geen getallen bij.”

Lees ook: Maastrichtse zorggroep Mosae breekt met bestuurder Van de Langenberg

Lastig

In het plan is ook aandacht voor investeringen in kwaliteit en opleiding. Net als andere organisaties heeft Mosae het lastig om nieuw personeel te vinden in de hogere functies van verpleegkundigen en verzorgenden. Ze wil collega’s in lagere functies - de zorgende en helpende - tot dat niveau opleiden. Om dat te kunnen betalen, heeft ze een bijdrage van vijf ton gevraagd van het Zorgkantoor. Die heeft het verzoek in beraad.

De personele krapte én bovenmatige inzet van zzp’ers bij Mosae (opgeteld 37 fte’s) heeft ook direct te maken met het hoge ziekteverzuim. Landelijk ligt dat in de zorg rond 6 procent, bij Mosae is het gemiddeld 8,5 met uitschieters tot 15 procent op de locatie Scharwijerveld.