overleg - Rutte en merkel bespreken hoe beide landen uitstoot kunnen aanpakken

‘Samen met Duitsers de energieoverstap maken’

Print
‘Samen met Duitsers de energieoverstap maken’

Moderne zonnepanelen in het Duitse Treuenbrietzen draaien met de zon mee. Afbeelding: Getty Images

Het kabinet wil verdergaan dan het Klimaatakkoord van Parijs en sneller overstappen op alternatieve energie. Maar alleen als de Duitsers meedoen, anders zijn we ‘gekke Henkie’.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel bezoekt donderdag premier Mark Rutte om te overleggen over de aanpak van klimaatverandering. Samen met een aantal vakministers uit beide landen bekijken ze tijdens een lunch in het Catshuis of Berlijn en Den Haag elkaar kunnen helpen bij de overstap naar andere vormen van energie.

Rutte zei vorige week hoge verwachtingen te hebben van het bezoek. Zo hoopt hij afspraken te kunnen maken met Merkel over een CO2-belasting voor bedrijven. In het klimaatakkoord is afgesproken dat die er komt voor vervuilende bedrijven. Maar hoe hoog die per bedrijf uitpakt, moet nog worden vastgesteld.

Interesse

„Misschien kunnen we met de Duitsers optrekken”, aldus Rutte. „We moeten voorkomen dat industrieën wegtrekken naar andere landen.” Als een fabriek in ons buurland veel goedkoper uit is, is de kans groot dat die zal verhuizen. Dan blijft er evenveel CO2worden uitgestoten, maar verliest Nederland wel banen en belastinginkomsten.

Volgens Rutte zijn de Duitsers geïnteresseerd in ons klimaatakkoord, waarbij afspraken met allerlei maatschappelijke organisaties zijn gemaakt. Onder andere over hoe we de komende dertig jaar onze huizen op een andere manier dan op gas verwarmen.

Koploper

„Maar wij kunnen ook het nodige leren van de Duitsers”, zegt André Faaij, wetenschappelijk directeur van ECN/TNO en hoogleraar energiesystemen aan de Rijksuniversiteit Groningen. „Duitsland is een koploper in het opwekken van duurzame stroom. Zij hebben enorme investeringen gedaan in de bouw van windmolenparken en zonnepanelen. Daardoor is bijvoorbeeld de techniek om windturbines te bouwen veel goedkoper geworden. Daar profiteren wij nu van.”

Kerncentrales

Al sinds 1990 investeren onze oosterburen enorme bedragen in alternatieve energiebronnen. Tegelijk worden kerncentrales stuk voor stuk gesloten. Maar door het klimaatakkoord van Parijs, waarbij ook Duitsland afsprak de CO2-uitstoot fors te verminderen, moet er meer gebeuren. Door het sluiten van de kerncentrales is het land afhankelijker geworden van kolencentrales. Maar die moeten dicht om te voldoen aan de afspraken van Parijs.

Warmtepomp

Faaij: „Zij lopen voorop met het opwekken van duurzame stroom. Wij hebben meer kennis en ervaring met alternatieve warmtebronnen voor onze huizen, zoals warmtepompen. Iets waar de Duitsers in geïnteresseerd zijn.”

Rutte zou het liefst nog een schepje bovenop de Parijse afspraken doen. Daarin staat dat landen in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 49 procent moeten hebben verminderd ten opzichte van 1990. Nederland en Frankrijk zouden het liefst uitkomen op 55 procent.

Steun

Rutte vorige week: „Als Duitsland en Nederland samen kunnen optrekken hebben we er naast de Fransen nog een bondgenoot bij om ervoor te zorgen dat ook de rest van Europa ambitieus blijft en dat is aantrekkelijk.” Want zonder de steun van de Duitsers wordt het een lastig verhaal. „Als Nederland ambitieuzer is dan de rest van Europa, dan ben je de gekke Henkie.”

Volgens Faaij heeft samenwerking alleen maar voordelen. Als iedereen zelf het wiel gaat uitvinden, is dat alleen maar duurder, betoogt hij. Zo kunnen we samen met onze grote buurman infrastructuur aanleggen.