Expositie ‘We do Remember’ legt oorlogsgeschiedenis van Valkenburg bloot

Print
Expositie ‘We do Remember’ legt oorlogsgeschiedenis van Valkenburg bloot

De Amerikaanse bevrijders rijden Valkenburg binnen. Afbeelding: Archieffoto

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt / Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland -

Museum Valkenburg houdt onder de noemer ‘We do Remember’ van 1 september tot en met 27 oktober een uitgebreide tentoonstelling met meer dan vijfhonderd – merendeels nooit vertoonde – documenten, films, foto’s en voorwerpen.

De tentoonstelling wordt op twee locaties gehouden: in Museum Valkenburg aan de Grotestraat Centrum en het voormalig postkantoor aan de Lindenlaan te Valkenburg aan de Geul. Deze expositie behandelt vier thema’s.

Slag om groot Valkenburg

Allereerst is er de inval van Valkenburg door de Duitsers en de bezetting vanaf 10 mei 1940. Ook worden de tijdens de oorlog neergestorte vliegtuigen in en rondom Valkenburg belicht. Een ander element is het verhaal van de slag om groot Valkenburg; een chronologische opsomming van de vijf dagen durende strijd tussen de Amerikaanse 30ste infanteriedivisie en de 2de tankdivisie versus de Duitse 275ste infanteriedivisie en de 116de infanteriedivisie. Een speciale plaats is ingeruimd voor de Amerikaanse soldaten die hun leven hebben gegeven op Valkenburgse bodem en de rol van het 91ste Evacuation Hospital in het St. Ignatiusklooster in Valkenburg en Rest Center Valkenburg voor het Amerikaanse leger. Tenslotte zijn er gefilmde interviews met inwoners uit de gemeente Valkenburg die speciale herinneringen aan deze periode bewaren. De tentoonstelling wordt op zondag 1 september om 15.00 uur geopend in ons museum door Claudia Bisschops, wethouder Kunst en Cultuur van de gemeente Valkenburg.

De start van deze expositie is in Museum Valkenburg aan de Grotestraat Centrum 31 en de entree bedraagt 8 euro. Meer informatie via de website www.museumvalkenburg.nl