Kort geding openbaarheid schouw zaak-Nicky Verstappen vrijdag in Den Haag

Print
Kort geding openbaarheid schouw zaak-Nicky Verstappen vrijdag in Den Haag

Het graf van Nicky Verstappen. Afbeelding: ANP

Heerlen / Haler / Hunsel / Neeritter / Kelpen-Oler / Haelen / Buggenum / Nunhem / Horn / Neer / Roggel / Heibloem / Heythuysen / Baexem / Grathem / Ell / Ittervoort / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Hoensbroek / Brunssum -

Het kort geding tegen de rechtbank Limburg en de gemeente Brunssum start vrijdag om 10.00 uur in de rechtbank Den Haag.

Het Genootschap van Hoofdredacteuren en de Nederlandse Vereniging van Journalisten zijn, samen met diverse mediaorganisaties, naar de rechter gestapt om openbaarheid van de besloten schouw in het proces rond de dood van Nicky Verstappen af te dwingen.

De twee belangenorganisaties en de media zijn van mening dat vanwege de ,,grote maatschappelijke impact van de zaak de openbaarheid van de schouw van groot belang is”.

,,De maatregelen die de rechtbank samen met de gemeente getroffen heeft, zijn buitenproportioneel en doen afbreuk aan de persvrijheid”, stelt voorzitter Marcel Gelauff van het Genootschap van Hoofdredacteuren.

Lees ook: NVJ: onbegrijpelijk besluit om geen pers toe te laten bij schouw zaak-Nicky Verstappen

Verloop schouw

Volgens de rechtbank Limburg kan de aanwezigheid van media van invloed zijn op het „ordentelijk verloop” van de schouw en „de veiligheid van betrokkenen”. Media stellen voor om één cameraploeg af te vaardigen naar de schouw en de beelden te delen met alle geïnteresseerde media.

Zowel de nabestaanden van Nicky Verstappen als de advocaat van Jos Brech, Gerald Roethof, hebben aangegeven het standpunt van de media te delen.

Lees ook: Zelfs het leger wordt ingezet voor schouw in de zaak-Nicky Verstappen

Dit moet je weten over de schouw in de zaak- Nicky Verstappen. Video: De Limburger