Raadslid Peel en Maas beticht college van laksigheid over dienstreizen

Print
Raadslid Peel en Maas beticht college van laksigheid over dienstreizen

VVD-raadslid Teun Heldens uit Peel en Maas. Afbeelding: Stefan Koopmans

Panningen -

Raadslid Teun Heldens beticht het college van B en W van Peel en Maas van laksigheid over dienstreizen. Dat college vindt dat het de raad voldoende en op tijd heeft geïnformeerd over buitenlandse reizen. Het college beaamt zich niet volledig te hebben gehouden aan de spelregels daarvoor, maar stelt „zeker wel”in de geest ervan gehandeld te hebben.

Dat antwoordt het college op vragen van VVD’er Heldens. Hij is boos over de antwoorden en beticht het college in een reactie van „laksigheid en een gebrek aan respect voor de raad.” De VVD denkt nu aan een motie of initiatiefvoorstel om duidelijkere regels te maken voor het college „dat kennelijk niet met de huidige regels kan omgaan.” Heldens zette vraagtekens bij de gebrekkige wijze waarop buitenlandse dienstreizen van collegeleden worden verantwoord. Heldens zei niet te twijfelen aan de integriteit van het college. Maar voor deze reizen is nu eenmaal beleid gemaakt met gedragscode.

De VVD’er wilde opheldering over de reis op 21 juni van burgemeester Wilma Delissen, wethouder Anget Mestrom en een ambtenaar naar het Italiaanse Orvieto. Heldens kwam daar achter via een Twitterbericht. Hij wilde weten of de reis gemeld is bij de raad, wat het doel was en of er verslag van is gemaakt.

‘Reis besproken’

Volgens het college is de dienstreis in de collegevergadering van 17 juni besproken. Burgemeester Delissen refereerde er tijdens de raadsvergadering van 25 juni aan. De reis kostte 3461 euro. Dat Heldens zich niet kan herinneren ooit een verslag te hebben gezien van een dienstreis van welk collegelid dan ook klopt niet, beweren B en W. Diverse collegeleden hebben in het verleden verslagen naar de raad gestuurd. En er wordt de laatste jaren verslag uitgebracht op social media, ‘de in de huidige tijd gebruikelijke kanalen’. Ook op het account van de gemeente zijn hierover berichten terug te vinden. Heldens: „Sommige wethouders melden netje van tevoren via email dat ze op dienstreis zijn, maar anderen mikken wat fotootjes op Twitter en noemen dat een melding of verslag. Dat in de geest van de regels is gehandeld is dus gewoon een goedkope smoes om een fout niet toe te willen geven.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →