Groenbeheer begraafplaatsen Echt-Susteren laat te wensen over

Print
Groenbeheer begraafplaatsen Echt-Susteren laat te wensen over

Gemeentelijke begraafplaats Annahof in Echt. Afbeelding: Archief De Limburger/John Peters

Echt / Nieuwstadt -

Echt-Susteren overweegt het groenbeheer op gemeentelijke begraafplaatsen uit te laten voeren door vrijwilligers en verenigingen die daarvoor een vergoeding ontvangen.

Volgens de gemeente komen regelmatig klachten binnen over het groenbeheer op de twee openbare begraafplaatsen, Annahof in Echt en Elsene in Nieuwstadt. Het onderhoud wordt volgens contract uitgevoerd door een commercieel bedrijf. Hoewel het onderhoud voldoet aan het overeengekomen niveau, constateert de gemeente ook dat de algemene uitstraling op de begraafplaatsen achteruit is gegaan. Naast het plan voor de vrijwillige inzet wil de gemeente in een nieuw onderhoudscontract ruimte laten opnemen voor de inzet van een medewerker vanuit de sociale werkvoorziening. Volgens de gemeente zorgde deze werkwijze in het verleden voor een hogere kwaliteit van het onderhoud dan contractueel was overeengekomen.

Verbazing

De overweging van de gemeente wekt verbazing bij raadslid Jo Verheesen. Hij stelde de kwestie onlangs aan de kaak bij het college. In de antwoorden die hij kreeg, wordt niet gerept over de inzet van vrijwilligers of verengingen. Verheesen, zelf vrijwilliger op de begraafplaats van Sint Joost, vraagt zich af of de oplossing van de gemeente de juiste is. „Zeker de Annahof is een flinke begraafplaats. Het werk laten uitvoeren door vrijwilligers vergt behoorlijk wat menskracht. De begraafplaatsen van de parochies in Echt-Susteren worden door vrijwilligers onderhouden en die mensen krijgt men ook met moeite bij elkaar. Het netwerk zal vanaf de grond moeten worden opgebouwd. Daarnaast zal er altijd een bepaalde mate van toezicht moeten zijn op het onderhoud van gemeentelijke begraafplaatsen.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen