Spanje luidt noodklok over bacteriële epidemie die ook toeristen kan treffen

Print
Spanje luidt noodklok over bacteriële epidemie die ook toeristen kan treffen

Het Virgen del Rocio ziekenhuis in Sevilla, waar een 90-jarige vrouw is overleden aan de bacteria. Afbeelding: EPA

Spanje heeft de Europese- en wereldgezondheidsautoriteiten donderdag formeel op de hoogte gesteld van een bacteriële epidemie die vooral het zuiden van het land plaagt en ook toeristen zou kunnen treffen.

Twee Spanjaarden zijn inmiddels aan de gevolgen overleden, minimaal 150 zijn ziek geworden na het eten van besmet vlees.

De schuldige is de listeriosis, een bacterie die voorkomt in aarde, oppervlaktewater, in vegetatie en bij verschillende dieren (geiten, schapen en runderen). Mensen kunnen besmet raken door direct contact met zieke dieren of omgeving en vooral via voeding. Dat laatste is in Spanje het geval. Het gaat om verpakte ‘carne mechada’, varkensvlees dat in zijn eigen vet is gegaard, van het merk La Mechá. Het bewuste vlees is inmiddels uit de handel genomen.

Abortus

Bij de meeste mensen zijn de gevolgen niet ernstig, maar voor baby’s, oudere mensen en zwangere vrouwen kan het ziekbeeld grote gevolgen hebben. De bacterie kan zelfs tot een abortus leiden. Van de 150 in het ziekenhuis opgenomen mensen zijn 23 zwanger.

De oorsprong van de epidemie ligt in Andalusië, waar de ‘carne mechada’ vandaan komt en het een populair gerecht is. Maar ook in de rest van Spanje zijn al ziektegevallen gemeld. ,,Dat wij dit aan de Wereld Gezondheidsorganisatie en de EU melden is de gebruikelijke procedure, en meer dan redelijk omdat er op dit moment veel toeristen in ons land verblijven,” aldus de Spaanse minister van Volksgezondheid.

In Nederland werd deze week bij Albert Heijn de listeria-bacteria aangetroffen in pakjes leverworst. De bewuste verpakkingen (met een maximale houdbaarheidsdatum van 2 september 2019) zijn inmiddels uit de winkels gehaald.